Zdrowa, delikatna i aromatyczna zupa jarzynowa z dodatkiem domowej zacierki. Pycha! :)
Zupa jarzynowa z domowymi zacierkami- składniki:
- 2 duże udka z kurczaka
- 700-800 g ziemniaków
- 1 marchewka
- 0,5 pietruszki
- mały kawałek selera
- 200 g żółtej fasolki szparagowej
- garść fasolki szparagowej zielonej
- 200 g śmietany 18%
- 1 pęczek natki pietruszki
- przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie
Zupa jarzynowa - przepis na domową zacierkę:
- 200 g mąki pszennej luksusowej
- kilka łyżek wody
Zupa jarzynowa z domową zacierką - przepis:
- Udka oczyść, osusz, przełóż do garnka i zalej dwoma litrami wody. Dodaj sól, liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj na niewielkiej mocy palnika przez około 45 minut.
- W międzyczasie przygotuj warzywa. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Marchewkę i pietruszkę obierz i pokrój w kostkę. Selera zetrzyj na dużych oczkach tarki. Fasolkę szparagową pokrój na mniejsze kawałki.
- Do garnka z mięsem dodaj pokrojone ziemniaki, marchewkę i pietruszkę. Gotuj przez 5 minut. Kolejno dodaj selera, fasolkę szparagową żółtą i zieloną oraz różyczki kalafiora. Gotuj przez około 10-15 minut - do miękkości warzyw.
- Przygotuj zacierki. Do mąki dodaj tyle zimnej wody, by powstało gładkie, ale zwarte i dość twarde ciasto, które będzie można zetrzeć na dużych oczkach tarki. Po zagnieceniu ciasta zetrzyj je na tarce i od razu wrzuć do garnka z zupą. Następnie przez 3 minuty gotuj zacierki, cały czas mieszając zupę, by kluseczki się nie posklejały.
- Dopraw zupę solą, pieprzem i słodką papryką.
- Zdejmij garnek z gazu i zabiel zupę. Do śmietany, w celu zahartowania, dolej kilka łyżek gorącego płynu. Mieszając zupę w garnku, powoli wlej do niej śmietanę. Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki.
- Zupę podawaj z mięsem z udek.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz