Makaron z brokułami i szynką to proste i nieskomplikowane, a zarazem pyszne danie, którego idealnym dopełnieniem jest wyśmienity, kremowy sos serowo-śmietanowy.
Makaron z brokułami i szynką w sosie serowym - składniki:
- 350 g ulubionego makaronu
- 1 brokuł
- 250 g szynki
- biała część pora
- 3 ząbki czosnku
- 125 g mozzarelli
- 200 ml śmietany kremówki 30%
- przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylia, zioła prowansalskie
- olej do smażenia
Makaron z brokułami i szynką w sosie serowym - przepis:
- Makaron ugotuj zgodnie z przepis na opakowaniu.
- Brokuły zblanszuj. W dużym garnku zagotuj wodę ze szczyptą soli i cukru (dzięki temu dodatkowi, brokuły zachowają swój ładny kolor). Na wrzątek wrzuć wcześniej umyte i podzielone różyczki brokuła. Zawartość garnka zagotuj. Brokuły blanszuj przez 3 minuty.
- Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Dodaj pokrojoną w kostkę szynkę i smaż przez 3 minuty. Dodaj pora pokrojonego w półplasterki i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż przez 6 minut. Dodaj porwaną na mniejsze kawałki mozzarellę oraz sól, pieprz, oregano, bazylię i zioła prowansalskie. Wymieszaj, smaż przez 2 minuty. Wlej śmietanę kremówkę.
- Całość duś na niewielkiej mocy palnika przez około 8 minut - do zgęstnienia sosu. Pod koniec gotowania dodaj makaron i różyczki brokuła.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz