Niesamowicie pyszny, wilgotny sernik o kremowej konsystencji z przyjemnym, orzechowym posmakiem uzyskanym za sprawą dodatku do masy serowej cukierków Białe Michałki. :)
Sernik Biały Michałek - składniki na spód:
- 225 g kakaowych herbatników
- 100 g roztopionego i ostudzonego masła
Sernik Biały Michałek - składniki na masę serową:
- 1 kg trzykrotnie mielonego twarogu
- 7 jajek
- 200 g cukru pudru
- 250 g mascarpone
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 budynie śmietankowe (proszek: 2 x 40 g)
- 75 g roztopionego i ostudzonego masła
- 125 g cukierków Białe Michałki
Sernik Biały Michałek - składniki na polewę czekoladową:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 180 g śmietany kremówki 30%
- opcjonalnie: kilka sztuk Białych Michałków do ozdobienia ciasta
Sernik Biały Michałek - przepis:
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- W pierwszej kolejności przygotuj spód. Herbatniki zmiel na pył, a następnie wymieszaj z roztopionym i lekko przestudzonym masłem.
- Herbatniki z masłem wyłóż na spód tortownicy o średnicy 25-26 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
- Przygotuj masę serową. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę.
- Do żółtek dodaj cukier puder, utrzyj mikserem na jasną i puszystą masę. Cały czas miksując, stopniowo, w kilku partiach dodaj ser i serek mascarpone. Wlej sok z cytryny.
- Dodaj proszki budyniowe, krótko zmiksuj.
- Cały czas miksując, powoli wlej roztopione masło.
- Dodaj drobno posiekane cukierki, wymieszaj łyżką.
- Ubite białka delikatnie wmieszaj w masę serową.
- Masę serową wylej na przygotowany wcześniej spód. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 1 godzinę.
- Sernik studź przy lekko uchylonych drzwiach piekarnika.
- Przygotuj polewę czekoladową. Czekoladę roztop w kąpieli wodnej wraz ze śmietaną kremówką. Pozostaw do lekkiego ostudzenia.
- Polewą czekoladową polej wierzch ostudzonego sernika.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz