Przepyszne, aromatyczne, idealnie wilgotne ciasto bananowe z dodatkiem cynamonu, suszonych moreli i orzechów włoskich.
Ciasto bananowe z orzechami i suszonymi morelami - składniki:
- 1,5 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka cynamonu
- szczypta soli
- 2 dojrzałe banany
- 2 jajka
- 100 g roztopionego i ostudzonego masła
- kilka kropel aromatu waniliowego
- 8 sztuk suszonych moreli
- 2 garście orzechów włoskich.
Ciasto bananowe z orzechami i suszonymi morelami - przepis:
- Mąkę wymieszaj z cukrem, sodą oczyszczoną, proszkiem do pieczenia, cynamonem i solą.
- Banany obierz i rozgnieć widelcem.
- Do miski wbij jajka, dodaj banany, masło oraz aromat waniliowy. Wymieszaj przy pomocy rózgi.
- Do mokrych składników dodaj suche, krótko wymieszaj łyżką. Dodaj drobno pokrojone suszone morele, wymieszaj.
- Ciasto przełóż do formy do pieczenia o wymiarach 25x12 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wierzch ciasta posyp posiekanymi orzechami włoskimi.
- Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez 50 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz