Schab w kremowym sosie z groszkiem i marchewką to pomysł na wyśmienity obiad, który posmakuje każdemu. Schab duszony z warzywami jest szybki i prosty w przygotowaniu. Polecam!
Schab w sosie z groszkiem i marchewką- składniki:
- 700 g schabu
- 3 marchewki
- 1 szklanka mrożonego groszku
- 1 szklanka bulionu
- 250 ml śmietany kremówki 30%
- przyprawy: sól, pieprz, majeranek, tymianek
- dodatkowo: mąka ziemniaczana do obtoczenia + olej do smażenia
Schab w sosie z marchewką i groszkiem - przepis:
- Schab oczyść, osusz i pokrój w plastry. Dopraw z obu stron solą, pieprzem, majerankiem i tymiankiem. Obtocz w mące ziemniaczanej.
- Na rozgrzanym oleju obsmaż plastry mięsa.
- Na patelni po smażeniu mięsa wrzuć pokrojoną w plasterki marchewkę i zamrożony groszek. Smaż przez 5 minut.
- Na patelnię ponownie włóż mięso, wlej bulion, przykryj pokrywką i gotuj na najmniejszej mocy palnika przez około 30 minut.
- Po upływie powyższego czasu wlej na patelnię śmietanę. Sos dopraw solą i pieprzem. Zdejmij pokrywkę i gotuj na średniej mocy palnika przez około 10 minut - do czasu redukcji sosu.
Witam. Danie odrobinę zmodyfikowałem. Marchew starta na dużym oczku, do tego groszek konserwowy oraz fasola czerwona. Schab przyprawiony solą, pieprzem, czosnkiem niedźwiedzim oraz papryką słodką. Reszta jak w przepisie. Dla mnie Ok 👍 Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńBrzmi pysznie! Dziękuję za komentarz. Pozdrawiam serdecznie. :)
Usuń