Ciasto góra lodowa to pyszne, efektowne i proste w przygotowaniu ciasto składające się z biszkoptu kakaowego, kremu budyniowego, biszkoptu i dwóch mlecznych kremów: waniliowego i czekoladowego.
Ciasto góra lodowa - składniki na biszkopt:
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1/3 szklanki kakao
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
Ciasto góra lodowa - składniki na krem budyniowy:
- 3 szklanki mleka
- 0,5 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
- 2 opakowania budyniu waniliowego (proszek: 2x40 g)
- 2 żółtka
- 200 g miękkiego masła
Góra lodowa ciasto - składniki na polewę:
- 200 g masła
- 0,5 szklanki cukru
- 0,5 szklanki wody
- 2 szklanki mleka w proszku + 1 czubata łyżka mleka w proszku
- 1 łyżka kakao
Pozostałe składniki:
- około 200 g biszkoptów
Ciasto góra lodowa - przepis:
- W pierwszej kolejności przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania partiami dodawaj cukier i miksuj do czasu uzyskania gęstej i lśniącej masy. Wciąż miksując dodawaj po jednym żółtku. Wsyp mąkę przesianą z kakao i mąką ziemniaczaną, delikatnie wmieszaj łyżką.
- Formę do pieczenia o wymiarach 20x30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto na biszkopt przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez około 35 minut - do suchego patyczka.
- Od razu po upieczeniu biszkopt upuść na zabezpieczoną podłogę z wysokości około 30 cm. Pozostaw do ostudzenia.
- Przygotuj krem budyniowy. W rondelku zagotuj 2 szklanki mleka wraz z cukrem i cukrem waniliowym. Do pozostałego mleka wsyp proszki budyniowe i dodaj żółtka. Zmiksuj na jednolitą masę. Mieszaninę wlej na gotujące się mleko i ugotuj gęsty budyń. Budyń przykryj folią spożywczą i odstaw do całkowitego ostudzenia. Miękkie masło utrzyj na puch. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodawaj do masła budyń. Miksuj do czasu uzyskania jednolitego, gładkiego kremu.
- Biszkopt przekrój na dwa blaty. Jeden blat przełóż do formy, wyłóż połowę kremu. Przykryj drugim blatem biszkoptowym, wyłóż resztę kremu. Biszkopty przekrój na pół i ustaw na kremie, na sztorc, jeden obok drugiego.
- Przygotuj polewę. W rondelku rozpuść masło z cukrem i wodą. Do ciepłej masy wsyp 2 szklanki mleka w proszku i energicznie wymieszaj, by nie było grudek. Masę podziel na dwie równe części. Do jednej dodaj 1 łyżkę mleka w proszku, do drugiej kakao. Dokładnie wymieszaj obie masy.
- Biszkopty polej najpierw ciemną, a następnie jasną masą.
- Ciasto włóż na kilka godzin do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz