Przepis na kremową zupę pomidorową, którą przygotujesz w pół godziny. Aksamitna zupa pomidorowa to wyśmienite danie, na które z pewnością skuszą się nawet niejadki.
Kremowa zupa pomidorowa - składniki:
- 250 g mrożonej włoszczyzny
- 2 łyżki masła
- 700 ml passaty
- 1 puszka pomidorów
- 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego
- 200 ml śmietany kremówki 30%
- przyprawy: sól, pieprz, 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, szczypta cukru
Kremowa zupa pomidorowa- przepis:
- W garnku z grubym z dnem roztop masło. Wrzuć mrożoną włoszczyznę, smaż przez 7 minut.
- Do garnka dodaj passatę, pomidory z puszki, bulion oraz wszystkie przyprawy. Zagotuj. Zmniejsz moc palnika, gotuj pod przykryciem przez 20 minut.
- Z garnka wyjmij liście laurowe i ziele angielskie. Zupę zmiksuj blenderem, a następnie przetrzyj przez sito, by było aksamitna i kremowa.
- Do zupy dodaj śmietankę, wymieszaj, ewentualnie dopraw do smaku.
- Zupę podawaj z ulubionym makaronem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz