Pyszne roladki schabowe kryjące w swym wnętrzu salami i mozzarellę, duszone w aromatycznym sosie pomidorowym.
Roladki schabowe z salami i mozzarellą - składniki:
- 4 duże plastry schabu
- 125 g mozzarelli
- 8 plastrów salami
- 1 szklanka bulionu
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 250 ml przecieru pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- mąka pszenna do obtoczenia roladek
- przyprawy: sól, pieprz, bazylia, tymianek, słodka papryka
- olej do smażenia
Roladki schabowe z salami i mozzarellą - przepis:
- Plastry schabu cienko rozbij. Dopraw solą, pieprzem i słodką papryką.
- Na każdy plaster mięsa ułóż 2 plasterki salami i kawałek mozzarelli. Posyp oregano i ściśle zwiń w roladkę. Każdą roladkę obtocz w mące pszennej.
- Na patelni rozgrzej olej. Obsmaż roladki z każdej strony.
- Do garnka wlej bulion. Zagotuj. Dodaj pomidory z puszki i przecier pomidorowy. Gotuj przez 3 minuty. Sos pomidorowy zmiksuj blenderem. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz przyprawy: sól, pieprz, bazylię i tymianek. Wymieszaj.
- Do sosu włóż obsmażone roladki. Duś na niewielkiej mocy palnika pod przykryciem przez około 45 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz