Wyśmienite, wytrawne bułeczki drożdżowe z dodatkiem masła, suszonych pomidorów, sera żółtego oraz ziół: oregano i bazylii. Polecam, są pyszne!
Wytrawne bułeczki drożdżowe z suszonymi pomidorami - składniki na rozczyn:
- 40 g drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki mąki pszennej
- 0,5 szklanki ciepłego mleka
Wytrawne bułeczki z suszonymi pomidorami - pozostałe składniki na ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki maślanki w temperaturze pokojowej
- 5 łyżek oleju
- 1 łyżeczka soli
Bułki z suszonymi pomidorami - pozostałe składniki:
- 150 g sera żółtego
- 100 g miękkiego masła
- 1 łyżka oregano
- 6 połówek pomidorów suszonych w oleju
- 0,5 łyżeczki soli
- mleko do posmarowania bułeczek
- bazylia do posypania bułeczek
Wytrawne bułeczki drożdżowe z suszonymi pomidorami - przepis:
- W pierwszej kolejności przygotuj drożdżowy rozczyn. Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj cukier, mąkę i ciepłe mleko. Mieszaj do czasu rozpuszczenia się drożdży. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 15 minut.
- Do miski wsyp mąkę, wlej maślankę, olej, wsyp sól oraz dodaj rozczyn drożdżowy. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 45 minut.
- Wyrośnięte ciasto krótko wyrób i rozwałkuj na prostokąt o wymiarach około 40x30 cm.
- Do miękkiego masła dodaj pokrojone w kosteczkę suszone pomidory, oregano i sól. Dokładnie wymieszaj.
- Rozwałkowane ciasto równomiernie posmaruj masłem z dodatkami i posyp serem żółtym startym na dużych oczkach tarki.
- Całość zwiń ściśle wzdłuż dłuższego boku na kształt długiej rolady. Ostrym nożem pokrój na około 3-centymetrowe kawałki.
- Bułki przełóż na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut. Bezpośrednio przed pieczeniem posmaruj bułeczki mlekiem a ich wierzch posyp bazylią.
- Bułki wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz