czwartek, grudnia 02, 2021

Pierniczki jak alpejskie

Niesamowicie pyszne, miękkie, puszyste i rozpływające się w ustach pierniczki oblane czekoladą, którymi warto ozdobić swój świąteczny, bożonarodzeniowy stół. Bardzo polecam!
Pierniczki jak alpejskie



Pierniczki jak alpejskie - składniki:

  • 3/4 szklanki cukru
  • 150 g miodu
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka mielonych goździków (z lekką górką)
  • 0,5 łyżeczki imbiru
  • 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 120 g masła
  • 100 g śmietany 18%
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 białka
  • 4 żółtka
  • 500 g mąki pszennej tortowej

Pierniczki jak alpejskie - składniki na polewę czekoladową:

  • 250 ml śmietany kremówki 30%
  • 70 g gorzkiej czekolady
  • 70 g mlecznej czekolady 


Pierniczki jak alpejskie - przepis:

  • Do rondelka dodaj cukier, miód, kakao, goździki, imbir i pieprz. Zawartość rondelka podgrzewaj na niewielkiej mocy palnika do momentu rozpuszczenia się cukru i połączenia składników. Rondelek zdejmij z kuchenki, dodaj masło, poczekaj, aż się roztopi w masie. Masę pozostaw do ostudzenia.
  • W miseczce wymieszaj śmietanę z sodą oczyszczoną. Wymieszaj. Odłóż na bok.
  • Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj żółtka, krótko zmiksuj. 
  • Do miski wsyp mąkę. W mąkę delikatnie, przy pomocy szpatułki, wmieszaj masę jajeczną. Kolejno dodaj ostudzoną, wcześniej przygotowaną mieszankę z miodem. Wymieszaj. Dodaj śmietanę z sodą. Z całości składników zagnieć gładkie i elastyczne ciasto.
  • Ciasto przykryj folią spożywczą i włóż do lodówki na 16 godzin. 
  • Po upływie powyższego czasu podziel ciasto na 4 części. Każdą część podsyp mąką i rozwałkuj na placek o grubości około 4-5 mm. Wykrawaj dowolne wzory przy pomocy foremek. 
  • Blachę do pieczenia z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Pierniczki przekładaj na blachę. Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni Celsjusza i piecz przez około 12 minut.
  • Po ostudzeniu udekoruj pierniczki polewą czekoladową. Śmietankę podgrzej w rondelku, ale uważaj, by nie doprowadzić jej do wrzenia. Do rondelka wrzuć połamane czekolady. Zdejmij z ognia i energicznie mieszaj do momentu całkowitego rozpuszczenia się czekolady i uzyskania gładkiej konsystencji. Każdego pierniczka maczaj w czekoladzie, a następnie odkładaj na kratkę. Pozostaw do zastygnięcia. Z podanej ilości polewy czekoladowej udekorowałam około połowy pierniczków. Jeśli wszystkie pierniczki chcesz udekorować czekoladą zrób polewę z podwójnego  przepisu.
Smacznego!

Źródło przepisu: aniagotuje.pl
Pierniczki jak alpejskie

Pierniczki jak alpejskie

Pierniczki jak alpejskie

Pierniczki jak alpejskie

Pierniczki jak alpejskie

2 komentarze:

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger