Najlepszy przepis na śledzie po kaszubsku, czyli śledzie w słodko-kwaśnej zalewie pomidorowej z dużą ilością cebuli.
Śledzie po kaszubsku - składniki:
- 400 g filetów śledziowych - matjasów (śledzie w słonej zalewie)
- 150 ml oleju
- 2 cebule
- 4 łyżki octu z białego wina
- 2 łyżki cukru
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- 0,5 łyżeczki ziarenek gorczycy
- 200 g koncentratu pomidorowego
Śledzie po kaszubsku - przepis:
- Filety śledziowe mocz w zimnej wodzie. Zmień wodę trzykrotnie w ciągu 1,5 godziny. Spróbuj czy nie są zbyt słone, w razie potrzeby jeszcze raz wypłucz.
- Wymoczone filety osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na niewielkie kawałki.
- Przygotuj zalewę. Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć cebulę pokrojoną w piórka, smaż do zeszklenia. Dodaj cukier, wymieszaj, smaż 1 minutę. Wlej ocet winny, wymieszaj. Dodaj ziele angielskie, liście laurowe i koncentrat pomidorowy. Wymieszaj. Smaż na niewielkiej mocy palnika przez 5 minut.
- Patelnię zdejmij z ognia, dodaj ziarna gorczycy, wymieszaj, pozostaw do ostudzenia.
- Śledzie z zalewą ułóż w słoiku warstwowo, naprzemiennie, w taki sposób, by śledzie na samej górze były przykryte zalewą.
- Śledzie włóż na kilka godzin do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz