Puszysty, wilgotny, niezwykle aromatyczny i niewymagający leżakowania piernik przełożony powidłami śliwkowymi i aksamitną masą grysikową, który zachwyca nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Piernik przygotowany z tego przepisu najlepiej smakuje po całej nocy spędzonej w lodówce. Polecam!
Szybki piernik - składniki na ciasto:
- 120 g masła
- 3/4 szklanki cukru
- 3 łyżki miodu
- 150 g powideł śliwkowych
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 jajka
- szczypta soli
- 1 szklanka mleka
- dodatkowo: masło do wysmarowania formy + otręby pszenne do posypania formy
Ekspresowy piernik - składniki na masę grysikową:
- 1 szklanka mleka
- 3 łyżki kaszy manny
- 4 łyżki cukru
- 100 g miękkiego masła
Piernik na ostatnią chwilę - składniki na polewę czekoladową:
- 4 łyżki mleka
- 4 łyżki cukru pudru
- 100 g masła
- 4 łyżki kakao (z lekką górką)
Pozostałe składniki:
- 4 łyżki powideł śliwkowych
- garść orzechów włoskich do dekoracji
Piernik na ostatnią chwilę - przepis:
- W pierwszej kolejności przygotuj piernik. Do rondelka przełóż masło, dodaj cukier, miód, powidła śliwkowe, kakao, przyprawę do piernika i cynamon. Podgrzewaj na niewielkiej mocy palnika do momentu całkowitego roztopienia się masła i dokładnego połączenia się wszystkich składników. Pozostaw do ostudzenia.
- Do miski przesiej mąkę, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia.
- Białka oddziel od żółtek. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę.
- Do ostudzonej mieszanki z rondelka dodaj żółtka. Krótko zmiksuj. Dodaj mąkę. Krótko zmiksuj. Dodaj mleko, ponownie krótko zmiksuj. Do masy dodaj ubite białka, delikatnie wymieszaj szpatułką.
- Formę do pieczenia o wymiarach 30x10 cm wysmaruj masłem i posyp otrębami pszennymi. Ciasto na piernik przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 60 minut. Pozostaw do ostudzenia.
- Do rondelka wlej mleko, dodaj cukier. Podgrzej. Kiedy mleko z cukrem będzie bardzo gorące dodaj kaszę mannę. Energicznie mieszaj do momentu zgęstnienia masy. Pozostaw do ostudzenia.
- Miękkie masło utrzyj na puch. Cały czas miksując, do masy stopniowo dodawaj masę grysikową.
- Przygotuj polewę czekoladową. Do rondelka wsyp cukier i wlej mleko. Podgrzewaj na niewielkiej mocy palnika. Kiedy cukier się rozpuści dodaj masło pokrojone w kostkę, mieszaj do momentu roztopienia. Rondelek zdejmij z palnika, wsyp przesiane kakao, dokładnie wymieszaj. Pozostaw do ostudzenia.
- Ostudzony piernik przekrój na 3 blaty. Przełóż go powidłami śliwkowymi i masą grysikową.
- Ostudzoną polewą polej piernik. Wierzch udekoruj orzechami włoskimi. Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz