poniedziałek, stycznia 10, 2022

Chałka waniliowa z kruszonką

Miękka, puszysta, delikatna chałka z dodatkiem homogenizowanego serka waniliowego i dużą ilością kruszonki. Doskonale smakuje z masłem, miodem czy kremem czekoladowym, najlepiej w towarzystwie kubka gorącego mleka czy kakao lub filiżanki kawy. Pycha!
Chałka waniliowa z kruszonką




Chałka waniliowa z kruszonką - składniki:

  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 25 g drożdży
  • 4 łyżki cukru
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 150 g serka homogenizowanego waniliowego (w temperaturze pokojowej)
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 50 g roztopionego i ostudzonego masła

Chałka waniliowa z kruszonką - składniki na kruszonkę:

  • 100 g mąki
  • 50 g masła
  • 50 g cukru

Chałka waniliowa z kruszonką - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj drożdżowy rozczyn. Do miseczki wkrusz drożdże, dodaj łyżkę cukru, mleko i 2 łyżki mąki. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować. 
  • Do miski wsyp mąkę, dodaj serek homogenizowany, jajko, cukier waniliowy, szczyptę soli i wyrośnięty rozczyn. Teraz wlej roztopione i ostudzone masło. Z podanych składników zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto  przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.
  • Po upływie powyższego czasu ciasto podziel na 3 równe części. Każdą część uformuj na kształt długiego wałka. Końcówki trzech wałków połącz ze sobą, a następnie uformuj chałkę, czyli zapleć wałki w warkocz. Zlep koniec i podwiń go pod spód. 
  • Chałkę przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut. 
  • Przygotuj kruszonkę. Do miski wsyp mąkę, dodaj cukier i zimne masło posiekane na mniejsze kawałki. Z powstałych składników zagnieć kruszonkę. Wstaw do lodówki na około 20 minut.
  • Wierzch wyrośniętej chałki posmaruj ciepłym mlekiem, posyp kruszonką.
  • Chałkę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 35 minut.
Smacznego!
Chałka waniliowa z kruszonką

Chałka waniliowa z kruszonką

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger