Przepyszne, chrupiące bułki zapiekane z jajkiem, szpinakiem i fetą. Zapiekane bułki z jajkiem serwowane na gorąco to sposób na zdrowe, sycące i szybkie śniadanie.
Bułki zapiekane z jajkiem, szpinakiem i fetą - składniki:
- 3 bułki kajzerki
- 3 jajka
- 250 g mrożonego szpinaku
- 50 ml śmietany kremówki
- 100 g fety
- 2 ząbki czosnku
- przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie
- oliwa z oliwek
Bułki zapiekane z jajkiem, szpinakiem i fetą - przepis:
- Zetnij wierzch bułek i wydrąż środek w każdej z nich.
- Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż przez 2 minuty. Dodaj rozmrożony szpinak. Smaż przez 5 minut. Wlej śmietanę kremówkę i dodaj pokruszoną fetę. Wymieszaj. Smaż przez 3 minuty. Całość dopraw solą, pieprzem, słodką papryką i ziołami prowansalskimi.
- Bułki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdą bułkę napełnij szpinakowym farszem oraz do każdej bułki wbij jajko. Wierzch bułek skrop niewielką ilością oliwy z oliwek oraz dopraw świeżo mielonym pieprzem.
- Bułki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 15 minut.
Idealne na śniadanie ;)
OdpowiedzUsuń