Pszenny, jasny, domowy chleb tostowy to tani i zdrowy zamiennik kupnego pieczywa tostowego. Domowy chleb tostowy idealnie sprawdza się zarówno do tradycyjnych kanapek, jak i grzanek czy tostów.
Chleb tostowy - składniki:
- 400 g mąki pszennej typ 550
- 30 g drożdży
- 200 ml letniej wody
- 50 ml śmietany kremówki 30%
- 2 łyżeczki miodu
- 1 łyżeczka soli
- 35 g roztopionego i ostudzonego masła
- dodatkowo: masło do wysmarowania formy + otręby pszenne do posypania
Chleb tostowy - przepis:
- Do miseczki rozkrusz drożdże, wlej wodę, śmietankę i dodaj miód. Dokładnie wymieszaj.
- Do miski przesiej mąkę, dodaj sól i rozczyn. Wymieszaj łyżką. Teraz wlej roztopione i ostudzone masło. Z podanych składników zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto przełóż do miski wysmarowanej olejem. przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut.
- Po upływie powyższego czasu ciasto krótko zagnieć, a następnie przełóż do keksówki o wymiarach 10 x 30 cm wysmarowanej masłem i obsypanej otrębami. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około 30 minut.
- Chleb tostowy wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut.
Świetny chleb tostowy i ten kształt <3
OdpowiedzUsuń