Doskonały przepis na gołąbki z mięsem wieprzowym, ryżem i kaszą pęczak. Idealnym dopełnieniem gołąbków jest domowy sos pomidorowy. I choć gołąbki w sosie pomidorowym to dość pracochłonne danie, zdecydowanie warto pokusić się o ich przygotowanie.
Gołąbki z mięsem, ryżem i kaszą pęczak- składniki na gołąbki:
- około 2,5 kg białej kapusty
- 1 szklanka ryżu
- 1 szklany kaszy pęczak
- 1 kg łopatki wieprzowej
- 3 cebule
- 5 ząbków czosnku
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- około 750 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra,
Gołąbki z mięsem, ryżem i kaszą pęczak - składniki na sos pomidorowy:
- bulion pozostały po gotowaniu gołąbków
- 200 g koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki mąki pszennej
- 250 ml śmietany kremówki 30%
Gołąbki z mięsem, ryżem i kaszą pęczak - przepis:
- Przygotuj farsz. Ryż oraz kaszę pęczak ugotuj na półmiękko - o połowę skróć czas gotowania podany na opakowaniu.
- Mięso oczyść, osusz, pokrój w kostkę i zmiel w maszynce do mielenia mięsa wraz z cebulą i czosnkiem. Do mięsa dodaj lekko ostudzony ryż i kaszę. Dokładnie połącz wszystkie składniki. Dodaj koncentrat pomidorowy oraz sól, pieprz, słodką i ostrą paprykę. Ponownie dokładnie wymieszaj.
- Umyj kapustę. Z kapusty wytnij głąb.
- Do dużego, szerokiego garnka wlej wodę, mniej więcej do 1/3 wysokości. Zagotuj. Do wrzącej wody włóż kapustę dziurą po głąbie do dołu. Gotuj przez 3 minuty. Przekręć kapustę, ponownie gotuj przez 3 minuty. Zdejmuj po 2-3 liście. Zawijaj gołąbki i zdejmuj z kapusty kolejne liście. Pamiętaj, by z każdego liścia wyciąć grubszy nerw.
- Na każdy liść przy wyciętym nerwie ułóż porcję farszu. Boki liścia złóż do środka. Każdego gołąbka ciasno zwiń.
- Na dno garnka, w którym będziesz gotował gołąbki ułóż 2-3 liście. Gotowe gołąbki ułóż ciasno w garnku. Gołąbki zalej bulionem. Przykryj garnek pokrywką. Gołąbki gotuj na niskiej mocy palnika do miękkości - przez około 1,5 - 2 godziny.
- Przygotuj sos do gołąbków. Ugotowane gołąbki wyjmij z garnka. Wywar po gotowaniu gołąbków przelej przez sitko do drugiego garnka. Wywar mocno podgrzej, dodaj koncentrat pomidorowy, cukier, sól i pieprz.
- Na patelni przygotuj zasmażkę. Roztop masło. Dodaj mąkę. Szybko i energicznie mieszaj do połączenia się wszystkich składników. W zasmażce nie może być grudek. Po minucie zasmażka jest gotowa. Zasmażkę dodaj do sosu. Wymieszaj. Gotuj na niewielkiej mocy palnika przez 5 minut. Wlej śmietanę kremówkę, wymieszaj.
- Gołąbki podawaj z sosem pomidorowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz