Kruche ciasto z budyniową pianką to przepyszne ciasto, które możesz przygotować z dowolnymi owocami. U mnie wersja z wiśniami, które świetnie przełamują słodycz ciasta. Jeśli choć raz przygotujesz kruche ciasto z pianką, to z pewnością będziesz wracać do tego przepisu. Polecam!
Składniki na ciasto:
- 2,5 szklanki mąki pszennej tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 szklanki cukru pudru
- szczypta soli
- 5 żółtek
- 200 g zimnego masła
Składniki na budyniową piankę:
- 5 białek
- szczypta soli
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- 2 budynie śmietankowe (proszek: 2 x 40 g)
- 100 ml oleju
Pozostałe składniki:
- 600 g mrożonych wiśni
- 2-3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Kruche ciasto z wiśniami i budyniową pianką - przepis:
- Przygotuj kruche ciasto. Do miski wsyp mąkę, dodaj proszek do pieczenia, cukier puder, szczyptę soli, żółtka i posiekane na mniejsze kawałki zimne masło. Szybko zagnieć ciasto. Ciasto podziel na dwie części w proporcji 1/3 i 2/3. Obie części uformuj w kulę, owiń folią spożywczą i włóż do zamrażarki na około 30 minut.
- Formę do pieczenia o wymiarach 25x25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Z zamrażarki wyjmij większą część ciasta (mniejszą część ciasta pozostaw w zamrażarce) i wylep nim spód formy. Ciasto nakłuj widelcem.
- Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 18 minut.
- Przygotuj budyniową piankę. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Do ubitych białek stopniowo dodawaj cukier, cały czas miksuj masę. Pod koniec miksowania dodaj proszki budyniowe i powoli wlej olej. Krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników.
- Piankę budyniową wyłóż na podpieczony spód.
- Wiśnie rozmróź na sicie. Odsącz z nadmiaru wody, obtocz w mące w ziemniaczanej, poukładaj na piance.
- Na dużych oczkach tarki zetrzyj na wiśnie pozostałą część ciasta.
- Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 35 minut.
Cudowne ciasto <3!
OdpowiedzUsuńPyszności, ale smaku narobiłaś ;P
OdpowiedzUsuń