Przepis na pyszne, lekkie i puszyste oponki serowe, którym trudno się oprzeć.
Oponki serowe - składniki:
- 300 g twarogu mielonego z wiaderka
- 250 g mąki pszennej
- 2 żółtka
- 50 g cukru
- 1,5 łyżki śmietany 18%
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka octu spirytusowego
- olej do smażenia
Oponki serowe - przepis:
- Żółtka z cukrem zmiksuj na jasną i puszystą masę. Dodaj twaróg, śmietanę, mąkę przesianą z sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia oraz ocet. Dokładnie wymieszaj. Ciasto będzie klejące i gęste, ale takie ma być.
- Stolnicę oprósz mąką. Na stolnicę przełóż ciasto, oprósz je mąką i podziel na 2-3 części. Każdy kawałek ciasta rozwałkuj na grubość około 1,5 cm. Pamiętaj o podsypywaniu mąką przed każdym wałkowaniem. Okrągłą wykrawaczką o średnicy 6-8 cm wycinaj koła. Mniejszą wykrawaczką, kieliszkiem lub korkiem do butelki w każdym kole wytnij środek.
- W szerokim garnku rozgrzej olej. Olej podgrzewaj na średniej mocy palnika. Temperatura oleju powinna osiągnąć 180 stopni Celsjusza.
- Oponki kładź na rozgrzany olej. Smaż 1 minutę, następnie przekręć oponki na drugą stronę, ponownie smaż przez 1 minutę.
- Gotowe oponki oprósz cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz