Sernik z brzoskwiniami to ciasto, które przypadnie do gustu każdemu. Doskonałe połączenie kruchego spodu z kremową, rozpływającą się w ustach masą serową z dodatkiem brzoskwiń oraz lekką, słodką bezą kokosową. Jeśli szukasz sprawdzonego i prostego przepisu na pyszny sernik - koniecznie musisz wypróbować poniższą recepturę na sernik z brzoskwiniami i kokosem.
Sernik z brzoskwiniami i bezą kokosową - składniki na kruchy spód:
- 2 szklanki mąki
- 250 g zimnego masła
- 0,5 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 żółtka
Sernik z brzoskwiniami i bezą kokosową - składniki na masę serową:
- 1 kg trzykrotnie mielonego twarogu (użyłam z wiaderka)
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 1,5 szklanki mleka
- 2 opakowania budyniu śmietankowego (proszek: 2x40 g)
- 1 puszka brzoskwiń (850 ml)
Sernik z brzoskwiniami i bezą kokosową - składniki na bezę kokosową:
- 4 białka
- 0,5 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka wiórków kokosowych
Sernik z brzoskwiniami i bezą kokosową - przepis:
- Przygotuj kruchy spód. Mąkę posiekaj z masłem, dodaj cukier, proszek do pieczenia i żółtka. Zagnieć gładkie ciasto.
- Formę o wymiarach 25 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Spód formy wylep ciastem. Ciasto ponakłuwaj widelcem, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut. Pozostaw do ostudzenia.
- Przygotuj masę serową. Białka oddziel od żółtek. Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Partiami dodawaj ser, mleko i proszek budyniowy. Całość dokładnie zmiksuj.
- Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ubite białka delikatnie wmieszaj w masę serową.
- Brzoskwinie dokładnie osusz z syropu przy pomocy ręcznika papierowego, pokrój w kostkę i ułóż na ostudzonym kruchym spodzie.
- Na brzoskwinie wylej masę serową.
- Sernik wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 1 godzinę.
- Przygotuj bezę kokosową. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj cukier i cały czas miksuj do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru. Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną, krótko zmiksuj. Dodaj wiórki kokosowe, delikatnie wymieszaj łyżką.
- Na podpieczony sernik wyłóż bezę kokosową. Ponownie wstaw do piekarnika i piecz jeszcze przez 20 minut.
- Sernik studź w lekko uchylonym piekarniku.
Smakowite połączenie, chętnie bym spróbowała. Niestety ja do pieczenia ciast talentu nie mam :(
OdpowiedzUsuń