Doskonałe połączenie półkruchego ciasta, smażonych jabłek z dużą ilością cynamonu i wyśmienitej warstwy orzechowej. To przepis na najlepszą szarlotkę z orzechami włoskimi. Gwarantuję, że nie poprzestaniesz na jednym kawałku. Pycha!
Najlepsza szarlotka z orzechami włoskimi - składniki na ciasto:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki mąki krupczatki
- 200 g masła
- 2 żółtka
- 0,5 szklanki cukru
- szczypta soli
Prosta szarlotka z orzechami w karmelu - składniki na warstwę jabłkową:
- 2 kg jabłek
- 0,5 szklanki cukru
- 3 łyżki cynamonu
- 2 łyżki bułki tartej
Ekspresowa szarlotka z orzechami włoskimi - składniki na warstwę orzechową:
- 3 łyżki masła
- 0,5 szklanki cukru
- 4 łyżki miodu
- 300 g orzechów włoskich
Najlepsza szarlotka z orzechami w karmelu - przepis:
- Do miski wsyp mąkę zwykłą i krupczatkę, dodaj pokrojone na mniejsze kawałki masło, żółtka, cukier i szczyptę soli. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto podziel w proporcji 2/3 i 1/3. Każdą część uformuj w kulę i owiń folią spożywczą. Włóż do lodówki na około 45 minut.
- W międzyczasie przygotuj warstwę jabłkową. Jabłka obierz i pokrój w kostkę. Jabłka przełóż do garnka wraz z cukrem i cynamonem. Wymieszaj i duś przez około 10 minut.
- Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Spód formy wylep większą częścią ciasta. Ponakłuwaj widelcem. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 20 minut.
- Podpieczony spód posyp bułką tartą przesianą przez sitko. Jabłka wyłóż na podpieczony spód.
- Pozostałą część ciasta rozwałkuj na kształt formy i ułóż na jabłkach. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 45 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia wyłóż masę orzechową.
- Przygotuj masę orzechową. Masło roztop w rondelku wraz z cukrem i miodem. Dodaj dość grubo posiekane orzechy i gotuj przez 5 minut na niewielkiej mocy palnika ciągle mieszając i uważając, by nie przypalić masy.
Wygląda bombowo! Nic nie pozostaje tylko piec takie ciacho
OdpowiedzUsuńBardzo smakowita wersja szarlotki. Kocham karmel. :)
OdpowiedzUsuń