Pyszne roladki schabowe zapiekane w sosie śmietanowym. Roladki kryją w swym środku wiele smakowitych składników: salami, ser żółty i suszone pomidory.
Roladki schabowe z salami i suszonymi pomidorami - składniki:
- 12 plastrów schabu
- 100 g serka puszystego o smaku suszonych pomidorów (użyłam z Piątnicy)
- 12 plastrów salami
- 12 plastrów sera żółtego
- 12 połówek suszonych pomidorów z oleju
- dodatkowo: około 8 plastrów sera żółtego
- 350 g kwaśnej śmietany 18%
- 150 ml słodkiej śmietanki 18%
- 200 ml wody
- przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, bazylia, oregano
Roladki schabowe z salami i suszonymi pomidorami - przepis:
- Plastry schabu rozbij, dopraw solą i pieprzem. Na każdym plastrze mięsa rozsmaruj serek Almette, połóż plaster salami, plaster sera żółtego i połówkę suszonego pomidora. Ściśle zwiń w roladkę.
- Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Roladki przełóż do naczynia. Na roladkach dodatkowo ułóż plastry sera żółtego.
- Do miseczki dodaj śmietanę, śmietankę, wodę, sól, pieprz, czosnek granulowany, oregano i bazylię. Wymieszaj.
- Powstałym sosem zalej roladki.
- Naczynie z roladkami wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz 45 minut pod przykryciem, następnie zdejmij pokrywkę i piecz jeszcze przez 15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz