Schab w sosie barbecue to pyszne danie obiadowe dla całej rodziny. Słodko-kwaśny sos i wieprzowina to połączenie doskonałe.
Schab w sosie barbecue - składniki:
- 1,5 kg schabu
- przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, majeranek, tymianek
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 3 szklanki wody
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 szklanka ketchupu
- 1/3 szklanki sosu teriyaki
- 2 łyżki soku z cytryny
- 100 ml śmietany kremówki 30%
- przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, wędzona papryka, granulowany czosnek, oregano, majeranek, tymianek
- olej do smażenia
Schab w sosie barbecue - przepis:
- Schab oczyść, osusz i pokrój w cienkie plastry. Plastry mięsa pokrój w paski, dopraw solą, pieprzem, słodką papryką, majerankiem i tymiankiem. Paski mięsa obtocz w mące ziemniaczanej.
- Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć kawałki mięsa. Krótko smaż, tylko do lekkiego zarumienienia. Odłóż na bok.
- Na patelnię po smażeniu mięsa wrzuć drobno posiekaną cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż do zeszklenia.
- Do dużego garnka przełóż zeszkloną cebulę z czosnkiem, wlej wodę, dodaj koncentrat pomidorowy, ketchup, sos teriyaki i sok z cytryny. Gotuj na niewielkiej mocy palnika przez 15 minut. Do sosu dodaj mięso. Dopraw solą, pieprzem, słodką i wędzoną papryką, czosnkiem, oregano, majerankiem i tymiankiem. Gotuj na niewielkiej mocy palnika pod przykryciem przez około 30 minut - do miękkości mięsa. Wlej śmietanę kremówkę, wymieszaj.
Inspiracja: lekcjewkuchni.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz