Kolorowa surówka do obiadu lub grilla przygotowana na bazie sałaty lodowej z dodatkiem pomidora, ogórka, rzodkiewki i lekkiego, cytrynowego dressingu.
Kolorowa surówka obiadowa - składniki:
- 1 sałata lodowa
- 3 pomidory
- 1 długi ogórek
- 10 rzodkiewek
- 1 mała czerwona cebula
- 0,5 pęczka szczypiorku
- 6 łyżek oleju
- sok wyciśnięty z 0,5 cytryny
- 2,5 łyżeczki cukru trzcinowego
- sól
- pieprz cytrynowy
Kolorowa surówka obiadowa - przepis:
- Sałatę umyj, osusz i porwij na mniejsze kawałki.
- Pomidory pokrój w półplasterki, a ogórka i rzodkiewkę w plasterki.
- Cebulę i szczypiorek drobno posiekaj.
- Do małego słoiczka wlej olej, sok z cytryny, dodaj cukier, sól i pieprz. Zamknij słoik i energicznie potrząśnij, by składniki dobrze się wymieszały.
- Wszystkie składniki sałatki przełóż do miski, polej dressingiem, wymieszaj. Wierzch sałatki posyp szczypiorkiem.
Pyszna wiosenna surówka. Aż mi się takiej zachciało
OdpowiedzUsuńbardzo lubię takie surówki. Do obiadu najlepsze
OdpowiedzUsuńIdealny dodatek. Samo zdrowie na talerzu. :)
OdpowiedzUsuń