Pyszne, kruche, idealne na jeden kęs ciasteczka serowe przygotowane na bazie twarogu na sernik z wiaderka. Gwarancją ich kruchości i delikatności jest cienkie rozwałkowanie ciasta.
Ekspresowe ciasteczka serowe - składniki:
- 40 g miękkiego masła
- 5 łyżek cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 250 g twarogu na sernik z wiaderka
- 3 łyżki oleju
- 300 g mąki pszennej tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier puder do oprószenia gotowych ciastek
Ekspresowe ciasteczka serowe - przepis:
- Miękkie masło zmiksuj z cukrem i cukrem waniliowym na jasną i puszystą masę. Dodaj twaróg i olej. Krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników.
- Do masy dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Zagnieć gładkie i jednolite ciasto. Ciasto podziel na cztery części.
- Każdą część ciasta bardzo cienko rozwałkuj (na grubość około 2-3 mm) na podsypanej mąką stolnicy.
- Dowolną foremką wycinaj ciastka i przekładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Ciastka serowe wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 12-15 minut, do zarumienienia.
- Po upieczeniu oprósz wierzch ciasteczek cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz