Wyśmienity, idealnie doprawiony krem z pieczonego kalafiora z dodatkiem słodkich jabłek i selera naciowego.
Krem z pieczonego kalafiora - składniki:
- 1 mały kalafior
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 duże, słodkie jabłka
- 4 łodygi selera naciowego
- 1 litr bulionu warzywnego
- 200 ml śmietany kremówki 30%
- przyprawy: sól, pieprz, tymianek, gałka muszkatołowa
- oliwa z oliwek
Krem z pieczonego kalafiora - przepis:
- Kalafiora podziel na różyczki. Przełóż do naczynia żaroodpornego. Wlej 4 łyżki oliwy z oliwek, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wymieszaj. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut.
- W garnku rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj drobno posiekaną cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż do zeszklenia. Dodaj pokrojone w kostkę jabłka i pokrojonego w plastry selera naciowego. Duś na niewielkiej mocy palnika przez około 10 minut. Co jakiś czas mieszaj zawartość garnka.
- Dodaj upieczone różyczki kalafiora. Wlej bulion, dopraw tymiankiem. Gotuj przez 10 minut.
- Zmiksuj zupę blenderem na gładki krem. Wlej śmietanę kremówkę, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz