Lekkie i puszyste placki na maślance z dodatkiem borówek.
Placki z borówkami - składniki:
- 2 jajka
- 1 łyżka cukru
- 3/4 szklanki maślanki
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 szklanka mąki pszennej
- 200 g borówek
- olej do smażenia
Placki z borówkami - przepis:
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- Oddziel białka od żółtek. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj cukier.
- Do miski z żółtkami dodaj maślankę i sodę oczyszczoną. Wymieszaj. Wsyp mąkę. Krótko zmiksuj. Dodaj ubite białka. Delikatnie wymieszaj, by białka nie opadły.
- Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj ciasto formując placuszki. W każdego placka wciśnij kilka borówek. Smaż z obu stron na złoty kolor.
- Wierzch placków możesz oprószyć cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz