Pyszne, zdrowe, ekspresowe w przygotowaniu placki z cukinii z dodatkiem sera feta.
Placki z cukinii z serem feta - składniki:
- 1 cukinia o wadze 350 g
- 1 jajko
- 2,5 łyżki mąki pszennej
- 0,5 pęczka koperku
- 1 ząbek czosnku
- 50 g sera feta
- sól i pieprz
- olej do smażenia
- opcjonalnie: kwaśna śmietana do podania
Placki z cukinii z serem feta - przepis:
- Cukinię umyj, osusz i wraz ze skórką zetrzyj na dużych oczkach tarki.
- Do cukinii dodaj sól, wymieszaj i odstaw na bok na 15 minut, by cukinia puściła sok.
- Po upływie powyższego czasu dokładnie odciśnij nadmiar soku.
- Do odciśniętej cukinii dodaj jajko, mąkę pszenną, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, posiekany koperek oraz pieprz. Wymieszaj. Dodaj rozgniecioną widelcem fetę, ponownie wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj ciasto formując placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor.
- Placki podawaj z kwaśną śmietaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz