Wyśmienita zapiekanka ze szparagami z dodatkiem trzech rodzajów serów: serka śmietankowego, parmezanu i mozzarelli. Zapiekanka serowa ze szparagami doskonale sprawdza się jako samodzielne danie lub jako dodatek do potraw mięsnych.
Zapiekanka serowa ze szparagami - składniki:
- 500 g szparagów
- 1 mała cebula
- 3 duże ząbki czosnku
- 0,5 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
- 225 g serka śmietankowego typu Twój Smak lub Almette
- 0,5 szklanki tartego parmezanu
- 1 szklanka tartej mozzarelli
- przyprawy: sól, pieprz, zioła włoskie (użyłam z firmy Kamis), ostra papryka
- garść natki pietruszki
Zapiekanka serowa ze szparagami - przepis:
- Szparagi umyj i odłam ich zdrewniałe końce.
- Naczynie do zapiekania posmaruj cienką warstwą oliwy z oliwek.
- Szparagi przełóż do naczynia, posyp pokrojoną w piórka cebulą, przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, dopraw ziołami włoskimi, ostrą papryką, solą i pieprzem.
- W misce wymieszaj serek śmietankowy i bulion. Powstałą masę przełóż na szparagi. Posyp parmezanem i tartą mozzarellą.
- Zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni Celsjusza i piecz przez 15 minut. Na 3 minuty przed końcem pieczenia możesz włączyć termoobieg, by ser lepiej się przyrumienił.
- Gotową zapiekankę posyp posiekaną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz