Aromatyczna zapiekanka, w skład której wchodzi cukinia i pomidory zapiekane z dużą ilością czosnku i parmezanu. Letnie zapiekanka warzywna to pyszny dodatek do obiadu mięsnego lub samodzielna, zdrowa przekąska.
Zapiekanka z cukinią, pomidorami i parmezanem - składniki:
- 1 duża cukinia
- 4 pomidory
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 4 ząbki czosnku
- 50 g tartego parmezanu
- przyprawy: sól, pieprz, mieszanka ziół włoskich (użyłam z firmy Kamis)
Zapiekanka z cukinią, pomidorami i parmezanem - przepis:
- Cukinię i pomidory pokrój w cienkie plastry. Przełóż do miski.
- W małej misce wymieszaj oliwę z oliwek, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i zioła włoskie. Mieszankę wlej do warzyw, dokładnie wymieszaj.
- Naczynie do zapiekania posmaruj oliwą z oliwek. Cukinię i pomidory przełóż do naczynia żaroodpornego. Warzywa układaj pionowo, ściśle obok siebie, tak jak to jest przedstawione na zdjęciu. Wierzch warzyw posyp solą i pieprzem oraz tartym parmezanem.
- Zapiekankę warzywną wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut.
O nigdy nie jadłam Będę musiała kiedyś spróbować
OdpowiedzUsuńUwielbiam zapiekanki bez mięsa, na bazie warzyw i sera. Ta wygląda bardzo smakowicie, chyba się skuszę i zrobię coś w tym stylu ;)
OdpowiedzUsuń