Wyjątkowo pyszne, pełne smaku i aromatu klopsiki z parmezanem i zielonym pesto w kremowym, śmietanowym sosie z dodatkiem pesto i soku z limonki.
Kremowe klopsiki drobiowe z parmezanem i zielonym pesto - składniki na klopsiki:
- 750 g mięsa mielonego wieprzowego
- 2 jajka
- 40 g tartego parmezanu
- 3 łyżki zielonego pesto
- 3 łyżki bułki tartej
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz
- mąka pszenna do obtoczenia
- olej do smażenia
Kremowe klopsiki drobiowe z parmezanem i zielonym pesto - składniki na sos:
- 1 łyżka zielonego pesto
- 200 g śmietany 18%
- 200 ml słodkiej śmietanki 18%
- 600 ml bulionu drobiowego
- 2 łyżki mąki pszennej
- sok wyciśnięty z połowy limonki
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Kremowe klopsiki drobiowe z parmezanem i zielonym pesto - przepis:
- Do miski przełóż mięso mielone, dodaj jajka, parmezan, pesto, bułkę tartą, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj masę.
- Z powstałej masy formuj niewielkie klopsiki i obtaczaj je w mące.
- Na patelni rozgrzej olej. Klopsiki smaż z obu stron do zarumienienia. Odłóż na bok.
- Przygotuj sos. Do wysokiego naczynia dodaj pesto, śmietanę, słodką śmietankę, bulion, mąkę pszenną i sok wyciśnięty z limonki. Zmiksuj na jednolitą masę.
- Na patelni rozgrzej masło i oliwę z oliwę, dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, smaż do zeszklenia. Na patelnię wlej powyższą mieszankę. Gotuj na dość niskiej mocy palnika przez 8 minut, często mieszając, aż sos będzie gładki i zgęstnieje.
- Do sosu dodaj klopsiki, przykryj patelnię pokrywką, gotuj na niewielkiej mocy palnika przez 10 minut.
- Kremowe klopsiki z parmezanem i zielonym pesto podawaj z makaronem.
Wyglądają obłędnie! Ciekawe jak smakuje
OdpowiedzUsuńSą pyszne. Ostatnio mialam okazję je zrobić
OdpowiedzUsuń