Wyśmienite paszteciki z ciasta drożdżowego z pysznym farszem składającym się ze szpinaku, suszonych pomidorów i mozzarelli.
Paszteciki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami - składniki na ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 0,5 szklanki ciepłego mleka
- 15 g drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 jajko
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta soli
Paszteciki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami - składniki na farsz:
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 200 g świeżego szpinaku
- 8 połówek suszonych pomidorów z oleju
- 125 g tartej mozzarelli
Pozostałe składniki:
- 1 jajko do posmarowania pasztecików
- biały i czarny sezam do posypania
Paszteciki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami - przepis:
- W pierwszej kolejności przygotuj rozczyn. Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj cukier i mleko. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
- Na stolnicę lub do misy miksera przesiej mąkę, dodaj jajko, szczyptę soli, oliwę z oliwek i wyrośnięty rozczyn. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Przełóż do miski oprószonej mąką, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.
- Przygotuj farsz. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć drobno posiekaną cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, smaż do zeszklenia. Dodaj szpinak, smaż na niewielkiej mocy palnika do momentu całkowitego odparowania płynu. Całość dopraw solą i pieprzem. Pozostaw do ostudzenia, a następnie drobno posiekaj.
- Szpinak przełóż do miski, dodaj drobno pokrojone pomidory i tarty ser. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj.
- Wyrośnięte ciasto krótko wyrób, a następnie rozwałkuj na kształt prostokąta o grubości około 4 mm. Pokrój w poprzek na dwa równej wielkości prostokąty. Na środku każdego prostokąta ułóż na całej jego długości farsz. Następnie sklej boki prostokąta. Tak przygotowane ciasto pokrój na około 3-4 cm kawałki.
- Paszteciki przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, łączeniem do dołu. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut.
- Bezpośrednio przed pieczeniem posmaruj paszteciki rozkłóconym jajkiem i posyp sezamem.
- Paszteciki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut.
Źródło przepisu: kulinarneprzygody.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz