Pyszne, warstwowe ciasto składające się z biszkoptu, galaretki z brzoskwiniami, masy serowej oraz masy kajmakowej z mascarpone i orzechami włoskimi.
Ciasto brzoskwiniami i kajmakiem - składniki na biszkopt:
- 3 jajka
- 80 g cukru
- 60 g mąki pszennej tortowej
- 18 g mąki ziemniaczanej
- 18 g oleju
- szczypta soli
- do nasączenia: około 2/3 szklanki soku z brzoskwiń z puszki
Ciasto z brzoskwiniami i kajmakiem - składniki na masę brzoskwiniową:
- 2 puszki brzoskwiń
- 4 galaretki brzoskwiniowe
- 1 litr wrzątku
Ciasto z kajmakiem i brzoskwiniami - składniki na masę serową:
- 600 g trzykrotnie mielonego twarogu
- 2/3 szklanki cukru pudru
- 2,5 łyżeczki żelatyny
- 1/3 szklanki zimnej wody
Pozostałe składniki:
- 220 g jasnych herbatników
- 250 g serka mascarpone
- 1 puszka masy kajmakowej (400 g)
- 100 g drobno posiekanych orzechów włoskich
- dodatkowo: mleko do posmarowania herbatników
Ciasto z kajmakiem i brzoskwiniami - przepis:
- W pierwszej kolejności przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Mąkę pszenną wymieszaj z mąką ziemniaczaną. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną masę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier i miksuj do czasu, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Do ubitych białek dodaj żółtka i krótko zmiksuj. Do masy jajecznej dodaj przesiane mąki. Delikatnie wymieszaj przy pomocy łyżki. Na końcu wlej olej. Ponownie delikatnie wymieszaj. Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza i piecz przez około 35 minut - do suchego patyczka. Biszkopt pozostaw do całkowitego ostudzenia.
- Galaretki dokładnie rozpuść w 1 litrze wrzątku. Pozostaw do ostudzenia. Do galaretek dodaj pokrojone w kostkę brzoskwinie, włóż do lodówki do lekkiego stężenia.
- Przygotuj masę serową. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do rozpuszczenia się żelatyny.
- Trzykrotnie mielony twaróg przełóż do miski. Dodaj cukier puder, zmiksuj. Cienkim strumieniem wlej żelatynę, krótko zmiksuj.
- Mascarpone krótko utrzyj. Dodawaj po łyżce kajmaku cały czas miksując. Do masy dodaj drobno posiekane orzechy włoskie, wymieszaj.
- Złóż ciasto. Biszkopt nasącz sokiem z brzoskwiń, następnie wyłóż tężejącą galaretkę z brzoskwiniami, kolejno masę serową, następnie herbatniki. Herbatniki posmaruj niewielką ilością mleka. Następnie wyłóż masę kajmakową z orzechami. Ciasto włóż na całą noc do lodówki.
Pyszne ciasto. Dawno nie robiłam z brzoskwiniami
OdpowiedzUsuńChętnie spróbuję. Nie robiłam jeszcze takiego
OdpowiedzUsuńKuszące ciasto. Z takich składników musiało wyjść coś pysznego. <3
OdpowiedzUsuń