Pyszne i puszyste, idealne na śniadanie lub słodką przekąskę, placuszki przygotowane na bazie jogurtu typu islandzkiego Skyr z dodatkiem jabłek.
Placki na skyrze z jabłkami - składniki:
- 250 g jogurtu typu islandzkiego skyr
- 2 jajka rozmiar M
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 2 łyżki oleju
- 1 1/4 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jabłka
- olej do smażenia
- opcjonalnie: cukier puder do oprószenia placuszków
Placki na skyrze z jabłkami - przepis:
- Do miski przełóż skyr, jajka, cukier waniliowy, cukier trzcinowy i olej. Krótko zmiksuj. Wsyp mąkę i proszek do pieczenia. Ponownie krótko zmiksuj.
- Do ciasta dodaj obrane i pokrojone w drobną kostkę jabłka. Wymieszaj łyżką.
- Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj ciasto formując niewielkie placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor. Gotowe placki możesz oprószyć cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz