Pyszny sposób na aromatycznego kurczaka, smażonego w wyśmienitym sosie teriyaki z dodatkiem miodu i sosu sojowego oraz sezamu.
Kurczak w sosie teriyaki z sezamem - przepis:
- 2 filety z piersi kurczaka (około 500-600 g)
- 1/4 szklanki mąki pszennej
- przyprawy: po szczypcie świeżo mielonego pieprzu czarnego, imbiru, soli czosnkowej, słodkiej papryki i cynamonu
- 2,5 łyżki sosu teriyaki
- 2,5 łyżki miodu
- 0,5 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki nasion sezamu
- olej do smażenia
Kurczak w sosie teriyaki z sezamem - składniki:
- Kurczaka oczyść, osusz i pokrój w kostkę.
- Do miski wsyp mąkę, dodaj pieprz, imbir, sól czosnkową, słodką paprykę i cynamon. Dokładnie wymieszaj. Dodaj kawałki kurczaka. Dokładnie wymieszaj tak, by każdy kawałek mięsa był dobrze oblepiony mieszanką.
- Do drugiego, mniejszego naczynia wlej sos teriyaki, miód i sos sojowy. Wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć kurczaka. Smaż na średniej mocy palnika przez około 5 minut - do zarumienienia. Następnie zmniejsz moc palnika do minimum. Dodaj mieszankę sosu teriyaki, miodu i sosu sojowego. Mieszaj do momentu, aż sos zgęstnieje. Patelnię zdejmij z ognia, dodaj sezam, wymieszaj.
- Kurczaka podawaj z ryżem długoziarnistym.
To coś dla mnie. Z chęcią spróbuję
OdpowiedzUsuń