Pyszna kremowa, zabielana zupa grzybowa przygotowana na bazie suszonych grzybów podana z makaronem łazanki i natką pietruszki.
Wigilijna zupa grzybowa - składniki:
- 80 g suszonych grzybów
- 2750 ml bulionu warzywnego
- 3 marchewki
- 2 małe pietruszki
- 1 biała część pora
- około 200 g selera
- 3 ząbki czosnku
- 2 cebule
- 2 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki masła
- 100 ml śmietany kremówki 30%
- przyprawy: sól, pieprz, 3 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 4 ziarna czarnego pieprzu
- dodatkowo: makaron łazanki, natka pietruszki (opcjonalnie)
Zupa grzybowa - przepis:
- Grzyby wypłucz zimną wodą, następnie zalej 1 i 1/4 szklanki zimnej wody i odstaw do namoczenia na 12 godzin.
- Do garnka wlej bulion, zagotuj. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu.
- Dodaj umytą i obraną marchewkę, pietruszkę, białą część pora, kawałek selera oraz obrane ząbki czosnku. Gotuj pod przykryciem przez 30 minut.
- Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć drobno posiekaną cebulę, smaż do zeszklenia. Dodaj odcedzone i pokrojone na mniejsze kawałki grzyby. Smaż przez 5 minut.
- Cebulę z grzybami przełóż do garnka z bulionem. Ponownie gotuj pod przykryciem, na niewielkiej mocy palnika przez 30 minut.
- Na suchą patelnię wsyp mąkę i cały czas mieszając, podsmażaj ją do momentu aż stanie się brązowa. Teraz dodaj masło, wymieszaj, poczekaj aż się roztopi.
- Odlej 0,5 szklanki gorącego wywaru z zupy. Wywar stopniowo wlewaj na patelnię, energicznie mieszaj do uzyskania gładkiej masy. Powstałą zasmażkę przełóż do garnka z zupą. Wymieszaj. Gotuj przez 20 minut.
- Zupę zdejmij z ognia. Wyjmij wszystkie warzywa z zupy. Marchewkę pokrój w półplasterki i włóż ponownie do zupy.
- Do zupy wlej śmietanę kremówkę, wymieszaj.
- Zupę podawaj z ugotowanymi łazankami i natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz