Pyszne, soczyste i aromatyczne kotlety mielone wzbogacone o podsmażone z cebulą pieczarki oraz żółty ser.
Kotlety mielone z serem żółtym i pieczarkami - składniki:
- 1 kg mięsa mielonego wieprzowego
- 3 duże cebule
- 500 g pieczarek
- 350 g sera żółtego
- 1 pęczek natki pietruszki
- 2 jajka rozmiar L
- 50 ml mleka
- przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, czosnek granulowany, majeranek
- bułka tarta do obtoczenia kotletów
- olej do smażenia
Kotlety mielone z serem żółtym i pieczarkami - przepis:
- Na dobrze rozgrzany olej wrzuć drobno posiekaną cebulę. Smaż do zeszklenia. Wrzuć starte na dużych oczkach tarki pieczarki. Dopraw solą i pieprzem. Smaż do całkowitego odparowania wody. Pozostaw do ostudzenia.
- Do dużej miski przełóż mięso mielone, ostudzone pieczarki z cebulą, starty na dużych oczkach tarki ser żółty, posiekaną natkę pietruszki, jajka, mleko oraz przyprawy: sól, pieprz, słodką paprykę, czosnek granulowany i majeranek. Dokładnie wyrób.
- Z masy mięsnej formuj kotlety i obtaczaj je w bułce tartej.
- Kotlety smaż na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz