Przepis na sałatkę warstwową z kurczakiem i jajkiem, z dodatkiem gotowanej marchewki, kukurydzy, ogórków konserwowych i sosu majonezowo-ketchupowego.
Sałatka warstwowa z kurczakiem i jajkiem - składniki:
- 8 jajek rozmiar M ugotowanych na twardo
- 2 filety z piersi kurczaka (około 400-500 g)
- 4 marchewki
- 6 ogórków konserwowych
- 1 puszka kukurydzy (masa po odsączeniu: około 220 g)
- 5 łyżek majonezu
- 5 łyżek ketchupu
- 0,5 pęczka szczypiorku
- przyprawy: ulubiona przyprawa od kurczaka
- olej do smażenia
Sałatka warstwowa z kurczakiem i jajkiem - przepis:
- Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i pokrój w drobną kostką. Dopraw ulubioną przyprawą do kurczaka. Podsmaż na dobrze rozgrzanym oleju, do zarumienienia.
- Marchewki obierz i ugotuj w osolonym wrzątku. Pozostaw do ostudzenia.
- Jajka obierz, oddziel białka od żółtek.
- Ogórki konserwowe zetrzyj na dużych oczkach tarki, dokładnie odciśnij.
- Szczypiorek drobno posiekaj.
- Majonez wymieszaj z ketchupem.
- Składniki sałatki ułóż w szklanej, przezroczystej misce w następującej kolejności: starte na dużych oczkach tarki białko jajek, porcja sosu, starta na dużych oczkach tarki marchewka, porcja sosu, odsączona kukurydza, porcja sosu, kawałki kurczaka, porcja sosu, starte ogórki konserwowe, porcja sosu, starte na dużych oczkach tarki żółtko jaj, drobno posiekany szczypiorek.
- Sałatkę włóż na kilka godzin do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz