Zapiekanka makaronowa z kurczakiem w kremowym sosie śmietanowym z aromatyczną posypką z pikantnych krakersów i parmezanu.
Zapiekanka makaronowa z posypką z krakersów - składniki:
- 400 g makaronu penne
- 2 filety z piersi kurczaka (około 500 g)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki mąki pszennej
- 4 szklanki bulionu drobiowego
- 1 szklanka śmietany kremówki 30%
- 135 g serka puszystego śmietankowego typu Twój Smak lub Almette
- przyprawy: sól, pieprz, zioła sycylijskie
- 1 mały pęczek natki pietruszki
- masło klarowane
Zapiekanka makaronowa z posypką z krakersów - składniki na posypkę:
- 2 szklanki pokruszonych krakersów pikantnych
- 0,5 szklanki tartego parmezanu
- 3 łyżki roztopionego masła
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Zapiekanka makaronowa z posypką z krakersów - przepis:
- Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i pokrój w kostkę. Dopraw solą i pieprz. Smaż do zarumienienia na dobrze rozgrzanym maśle. Odstaw na bok.
- Na patelni rozgrzej masło klarowane. Wrzuć drobno posiekaną cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż do zeszklenia. Na patelnię dodaj mąkę i przyprawę sycylijską. Smaż jeszcze 3 minuty.
- Do rondelka wlej bulion, śmietanę kremówkę i serek. Mieszankę doprowadź do wrzenia. Wlej na patelnię wraz z makaronem i kurczakiem. Dodaj sól, pieprz oraz drobno posiekaną natkę pietruszki.
- Przygotuj posypkę z krakersów. W dużej misce wymieszaj pokruszone krakersy, parmezan, roztopione masło oraz natkę pietruszki.
- Jeśli posiadasz patelnię, w której można piec, kontynuuj przygotowywanie zapiekanki bez przekładania jej do innego naczynia. W przeciwnym razie przełóż zapiekankę do lekko natłuszczonego olejem lub masłem naczynia żaroodpornego.
- Zapiekankę posyp przygotowaną kruszonką, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz