Przepis na lekkie i puszyste racuchy drożdżowe na zsiadłym mleku z jabłkami.
Racuchy drożdżowe na zsiadłym mleku z jabłkami - składniki:
- 40 g drożdży
- 0,5 szklanki cukru
- 200 ml ciepłego mleka
- 300 ml zsiadłego mleka
- 3 jajka
- szczypta soli
- 50 g roztopionego i ostudzonego masła
- 450 g mąki pszennej
- 3-4 jabłka
- olej do smażenia
- cukier puder do oprószenia racuchów
Racuchy drożdżowe na zsiadłym mleku z jabłkami - przepis:
- Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj 1 łyżkę cukru i połowę porcji ciepłego mleka. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 15 minut.
- Do miski wlej letnie zsiadłe mleko, wbij jajka, dodaj szczyptę soli. Krótko zmiksuj. Dodaj wyrośnięty rozczyn, pozostałe mleko i cukier, roztopione masło oraz mąkę - najlepiej w kilku partiach. Dokładnie zmiksuj na jednolite, gładkie ciasto.
- Jabłka obierz, wydrąż gniazda nasienne, pokrój w drobną kostkę i dodaj do ciasta. Wymieszaj.
- Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 45 minut.
- Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj ciasto formując niewielkie racuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor. Gotowe racuchy możesz oprószyć cukrem pudrem.
Klasyka, która zawsze zachwyca i cieszy podniebienie. Racuszki prezentują się niezwykle pysznie i puszyście.
OdpowiedzUsuń