Wyśmienite, słodko-kwaśne, odwrócone ciasto z wiśniami z dodatkiem zsiadłego mleka. Ciasto z wiśniami jest wilgotne, puszyste i aromatyczne. Prosto, szybko i pysznie!
Odwrócone ciasto z wiśniami - składniki na ciasto:
- 4 jajka rozmiar L
- 1,5 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
- 1 szklanka oleju
- 400 g zsiadłego mleka
- 4,5 szklanki mąki pszennej tortowej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
Odwrócone ciasto z wiśniami - składniki na warstwę z wiśniami:
- 900 g świeżych, wydrylowanych wiśni
- 125 g cukru
- 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- cukier puder do oprószenia
Odwrócone ciasto z wiśniami - przepis:
- Przygotuj ciasto. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- Do miski wbij jajka, dodaj cukier i cukier waniliowy. Utrzyj na jasną i puszystą masę. Wlej olej i zsiadłe mleko. Krótko zmiksuj. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i aromat waniliowy. Ponownie krótko, ale bardzo dokładnie zmiksuj do całkowitego połączenia się składników.
- Wiśnie wymieszaj z cukrem i mąką ziemniaczaną.
- Formę do pieczenia o wymiarach około 30 x 40 cm wyłóż papierem do pieczenia. Spód wysmaruj bardzo cienką warstwą masła. Równomiernie rozłóż warstwę wiśniową. Na tak przygotowany spód wylej ciasto.
- Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 55 minut.
- Pozostaw do ostudzenia. Przed podaniem odwróć ciasto do góry nogami i oprósz cukrem pudrem.
Smacznego!
Rewelacja! Będę musiała spróbować
OdpowiedzUsuńFajny przepis, szkoda, że sezon na wiśnie u nas już się skończył...
OdpowiedzUsuńPyszności :) W ciastach zawsze lubię dodatek w postaci wiśni.
OdpowiedzUsuń