Pyszny, sycący i rozgrzewający gulasz z szynki wieprzowej z dodatkiem grzybów, marchewki i papryki.
Gulasz wieprzowy z grzybami - składniki:
- 1,3 kg szynki wieprzowej
- 3 cebule
- 5 ząbków czosnku
- 600 g świeżych grzybów
- 3 marchewki
- 2 czerwone papryki
- 2 łyżki sosu sojowego
- 750 ml bulionu wołowego
- 500 ml przecieru pomidorowego
- 2,5 łyżki mąki pszennej
- 1 pęczek natki pietruszki
- przyprawy: sól, pieprz, rozmaryn, słodka papryka, oregano, pieprz cayenne, 3 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego
- olej do smażenia
Gulasz wieprzowy z grzybami - przepis:
- Mięso oczyść, osusz i pokrój w kostkę. Przełóż do miski, dopraw solą, pieprzem, słodką papryką i rozmarynem, dodaj sos sojowy. Wymieszaj. Odstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.
- Grzyby oczyść, szybko opłucz i osusz. Pokrój na plasterki.
- Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć mięso. Smaż do zarumienienia. Mięso przełóż do dużego garnka.
- Na patelni po smażeniu mięsa wrzuć drobno posiekaną cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż do zeszklenia.
- Na patelnię dodaj pokrojone grzyby. Całość smaż 10 minut. Przełóż do garnka z mięsem.
- Teraz dodaj na patelnię pokrojoną w plasterki marchewkę i pokrojoną w kostkę paprykę. Smaż na dość dużej mocy palnika przez 5 minut. Dodaj do garnka z mięsem i grzybami.
- Do garnka wlej bulion, dodaj przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, oregano, słodką paprykę oraz pieprz cayenne. Całość zagotuj. Garnek przykryj pokrywką, zmniejsz moc palnika, gotuj przez 1 godzinę 15 minut.
- Do garnka wlej przecier pomidorowy i dodaj posiekaną natkę pietruszki.
- Zapraw gulasz. Do wysokiego naczynia dodaj 1 chochlę gorącego wywaru i mąkę. Całość zmiksuj blenderem. Powstałą mieszankę wlej do garnka. Cały czas mieszając, doprowadź do wrzenia.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz