środa, września 27, 2023

Pulpety ze szpinakiem zapiekane w sosie pomidorowym z mozzarellą

Szybkie, proste w przygotowaniu pulpety ze szpinakiem zapiekane w sosie pomidorowym z zieloną papryką i mozzarellą. 

Pulpety ze szpinakiem zapiekane w sosie pomidorowym z mozzarellą

Pulpety ze szpinakiem w sosie pomidorowym - składniki na pulpety:

  • 1 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 2 bułki + 350 ml mleka
  • 200 g szpinaku
  • 2 jajka
  • sól i pieprz
  • odrobina masła

Pulpety ze szpinakiem w sosie pomidorowym - składniki na sos pomidorowy:

  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 papryki zielone
  • 1 litr passaty pomidorowej (z butelki)
  • 250 ml śmietany kremówki 30 %
  • przyprawy: sól, pieprz, szczypta cukru
  • olej do smażenia

Pozostałe składniki:

  • 200 g tartej mozzarelli

Pulpety ze szpinakiem w sosie pomidorowym - przepis:

  • Bułki namocz w mleku. 
  • Na patelni rozgrzej niewielką ilość masła. Wrzuć szpinak, smaż do momentu, aż zwiędnie. Pozostaw do ostudzenia, a następnie drobno posiekaj. 
  • Do miski przełóż mięso, dodaj namoczone i odciśnięte bułki, jajka, posiekany szpinak oraz sól i pieprz. Dokładnie wyrób masę. 
  • Z powstałej masy formuj niewielkie pulpety. 
  • Pulpety przełóż do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i zapiekaj 15 minut.
  • W międzyczasie przygotuj sos pomidorowy. Na patelni rozgrzej olej, Wrzuć drobno posiekaną cebulę, smaż do zeszklenia. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i pokrojoną w kostkę paprykę. Smaż 5 minut. Wlej passatę pomidorową, całość dopraw solą, pieprzem i cukrem. Zagotuj. Wlej śmietanę kremówkę, wymieszaj, zdejmij z kuchenki. 
  • Powstałym sosem zalej pulpety w naczyniu żaroodpornym. Wierzch posyp tartą mozzarellą. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut. 
Smacznego!
Pulpety ze szpinakiem zapiekane w sosie pomidorowym z mozzarellą

Pulpety ze szpinakiem zapiekane w sosie pomidorowym z mozzarellą

2 komentarze:

  1. już zrobiłam dla męża, wspaniały przepis, pulpety wyszły przepyszne, dziękuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo pyszny przepis, który jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy! Ostatnio staram się lepiej dbać o siebie, dlatego zwracam uwagę na to, co jem, a także ćwiczę i dbam o odpowiednią ilość snu. Kupiłam sobie nawet nowy materac i pościel, aby było mi w nocy jeszcze wygodniej.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger