Szybkie, proste w przygotowaniu pulpety ze szpinakiem zapiekane w sosie pomidorowym z zieloną papryką i mozzarellą.
Pulpety ze szpinakiem w sosie pomidorowym - składniki na pulpety:
- 1 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
- 2 bułki + 350 ml mleka
- 200 g szpinaku
- 2 jajka
- sól i pieprz
- odrobina masła
Pulpety ze szpinakiem w sosie pomidorowym - składniki na sos pomidorowy:
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 2 papryki zielone
- 1 litr passaty pomidorowej (z butelki)
- 250 ml śmietany kremówki 30 %
- przyprawy: sól, pieprz, szczypta cukru
- olej do smażenia
Pozostałe składniki:
- 200 g tartej mozzarelli
Pulpety ze szpinakiem w sosie pomidorowym - przepis:
- Bułki namocz w mleku.
- Na patelni rozgrzej niewielką ilość masła. Wrzuć szpinak, smaż do momentu, aż zwiędnie. Pozostaw do ostudzenia, a następnie drobno posiekaj.
- Do miski przełóż mięso, dodaj namoczone i odciśnięte bułki, jajka, posiekany szpinak oraz sól i pieprz. Dokładnie wyrób masę.
- Z powstałej masy formuj niewielkie pulpety.
- Pulpety przełóż do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i zapiekaj 15 minut.
- W międzyczasie przygotuj sos pomidorowy. Na patelni rozgrzej olej, Wrzuć drobno posiekaną cebulę, smaż do zeszklenia. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i pokrojoną w kostkę paprykę. Smaż 5 minut. Wlej passatę pomidorową, całość dopraw solą, pieprzem i cukrem. Zagotuj. Wlej śmietanę kremówkę, wymieszaj, zdejmij z kuchenki.
- Powstałym sosem zalej pulpety w naczyniu żaroodpornym. Wierzch posyp tartą mozzarellą. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut.
już zrobiłam dla męża, wspaniały przepis, pulpety wyszły przepyszne, dziękuje :)
OdpowiedzUsuńBardzo pyszny przepis, który jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy! Ostatnio staram się lepiej dbać o siebie, dlatego zwracam uwagę na to, co jem, a także ćwiczę i dbam o odpowiednią ilość snu. Kupiłam sobie nawet nowy materac i pościel, aby było mi w nocy jeszcze wygodniej.
OdpowiedzUsuń