Przepis na schab w aromatycznym sosie kurkowym. Polecam!
Schab w sosie kurkowym - składniki:
- 2 średniej wielkości cebule
- 2,5 łyżki masła
- 750 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
- 1 kg schabu
- 400 g kurek
- 2,5 łyżki mąki
- 200 ml śmietany kremówki 30%
- 0,5 pęczka koperku
- przyprawy: sól i pieprz
Schab w sosie kurkowym - przepis:
- W garnku roztop masło, dodaj drobno pokrojoną cebulę, smaż do zeszklenia. Wlej bulion. Doprowadź do wrzenia.
- Schab oczyść, osusz i pokrój w cienkie plastry. Mięso włóż do gotującego się wywaru. Całość dopraw solą i pieprzem. Zagotuj. Zmniejsz moc palnika, przykryj pokrywką i gotuj przez 1 godzinę 30 minut.
- W międzyczasie oczyść kurki. Kurki przełóż do miski. Zasyp 1 łyżeczką soli. Zalej wrzątkiem, wymieszaj i odstaw na bok na 5 minut.
- Kurki wyjmij przy pomocy łyżki cedzakowej. Wylej brudną wodę. Czynność powtórz 2-3 razy, aż kurki będą czyste.
- Jak mięso będzie miękkie, dodaj do garnka pokrojone kurki. Dokładnie wymieszaj, gotuj 5 minut.
- Zapraw sos. Do wysokiego naczynia dodaj 1 chochlę gorącego wywaru, mąkę i śmietanę kremówkę. Całość zmiksuj blenderem. Powstałą mieszankę wlej do garnka. Cały czas mieszając, doprowadź do wrzenia. W razie potrzeby dopraw sos solą i pieprzem. Dodaj posiekany koperek.
Smacznego!
Uczta a nie obiad. Bardzo chętnie bym spróbowała
OdpowiedzUsuń