niedziela, października 08, 2023

Cukinia faszerowana mięsem mielonym i brązowym ryżem

Szybki i prosty przepis na cukinię faszerowaną mięsem mielonym, ryżem brązowym i pomidorami.
Cukinia faszerowana mięsem mielonym i ryżem brązowym

Cukinia faszerowana mięsem mielonym i ryżem brązowym - składniki:

  • 200 g ryżu brązowego surowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 3 średniej wielkości cukinie
  • 200 g mozzarelli
  • przyprawy: sól, pieprz, curry, bazylia, oregano, tymianek
  • olej do smażenia

Cukinia faszerowana mięsem mielonym i ryżem brązowym - przepis:

  • Ryż ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Dokładnie odsącz z wody. 
  • Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć ugotowany ryż, dodaj curry, smaż przez 5 minut na wysokiej mocy palnika, często mieszając. Odłóż na bok. 
  • Na patelni po smażeniu ryżu ponownie rozgrzej olej. Dodaj drobno posiekaną cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż do zeszklenia. Dodaj mięso mielone. Smaż około 12 minut - do zarumienienia. 
  • Do miski przełóż podsmażony ryż i mięso z cebulą i czosnkiem. Dodaj również pomidory z puszki. Całość dopraw solą, pieprzem, bazylią, oregano i tymiankiem. Dokładnie wymieszaj.
  • Cukinię umyj, osusz, przekrój wzdłuż na pół i przy pomocy łyżki wydrąż miąższ.
  • Przygotowanym farszem napełnij połówki cukinii. Mozzarellę pokrój w cienkie paski i poukładaj na wierzchu. 
  • Połówki cukinii przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut.
Smacznego!
Cukinia faszerowana mięsem mielonym i ryżem brązowym

Cukinia faszerowana mięsem mielonym i ryżem brązowym

Cukinia faszerowana mięsem mielonym i ryżem brązowym

Cukinia faszerowana mięsem mielonym i ryżem brązowym

Cukinia faszerowana mięsem mielonym i ryżem brązowym

1 komentarz:

  1. Twoje przepisy zawsze są takie proste i smaczne! Cukinia faszerowana brzmi idealnie na jesienny wieczór. Dzięki za przepis.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger