Ciasto śnieżny puch to pyszne, lekkie ciasto bez pieczenia, które z pewnością przypadnie do gustu każdemu. Nazwa śnieżny puch doskonale oddaje jego lekkość i delikatność. To idealny wybór na różnego rodzaju uroczystości czy spotkania rodzinne. Ciasto śnieżny puch to świetny przykład na to, jak połączenie prostych składników może dać niesamowity efekt. Delikatna tekstura, lekko cytrynowy smak z pewnością zachwycą wszystkich, którzy spróbują tego wypieku. Zachęcam do wypróbowania przepisu i delektowania się tym wyjątkowym smakiem.
Ciasto śnieżny puch - składniki na ciasto:
- 1 kg trzykrotnie mielonego twarogu
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 500 ml śmietany kremówki 30 %
- 3 galaretki cytrynowe
- 750 ml gorącej wody
- 1 łyżka żelatyny
- 1/4 szklanki zimnej wody
- około 150 g biszkoptów podłużnych
Ciasto śnieżny puch - składniki na posypkę kokosową:
- 50 g masła
- 2,5 łyżki cukru
- 1 szklanka wiórków kokosowych
Ciasto śnieżny puch - przepis:
- Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do rozpuszczenia się żelatyny.
- Galaretki rozpuść w gorącej wodzie. Pozostaw do całkowitego ostudzenia.
- Formę do pieczenia o wymiarach 20 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Dno formy wyłóż biszkoptami.
- Twaróg zmiksuj z przesianym cukrem pudrem.
- Śmietanę kremówkę zmiksuj na sztywno. Do ubitej śmietanki, stopniowo łyżka po łyżce dodawaj twaróg. Delikatnie miksuj (na najniższych obrotach miksera).
- Cały czas miksując, niewielkim strumieniem wlej galaretkę, a następnie żelatynę.
- Masę wylej na biszkopty. Włóż na 2 godziny do lodówki.
- Przygotuj kokosową posypkę. Na patelni rozpuść masło, dodaj cukier i wiórki kokosowe. Smaż na niewielkiej mocy palnika przez około 10 minut do zarumienienia, co chwilę mieszając, by wiórki się nie przypaliły. Posypkę kokosową pozostaw do ostudzenia.
- Posypkę wyłóż na wierzch ciasta. Ciasto wstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz