niedziela, stycznia 12, 2025

Ciasto śnieżny puch

Ciasto śnieżny puch to pyszne, lekkie ciasto bez pieczenia, które z pewnością przypadnie do gustu każdemu. Nazwa śnieżny puch doskonale oddaje jego lekkość i delikatność. To idealny wybór na różnego rodzaju uroczystości czy spotkania rodzinne. Ciasto śnieżny puch to świetny przykład na to, jak połączenie prostych składników może dać niesamowity efekt. Delikatna tekstura, lekko cytrynowy smak z pewnością zachwycą wszystkich, którzy spróbują tego wypieku. Zachęcam do wypróbowania przepisu i delektowania się tym wyjątkowym smakiem. 
Ciasto śnieżny puch

Ciasto śnieżny puch - składniki na ciasto:

  • 1 kg trzykrotnie mielonego twarogu
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 500 ml śmietany kremówki 30 %
  • 3 galaretki cytrynowe
  • 750 ml gorącej wody
  • 1 łyżka żelatyny
  • 1/4 szklanki zimnej wody
  • około 150 g biszkoptów podłużnych 

Ciasto śnieżny puch - składniki na posypkę kokosową:

  • 50 g masła
  • 2,5 łyżki cukru
  • 1 szklanka wiórków kokosowych

Ciasto śnieżny puch - przepis:

  • Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do rozpuszczenia się żelatyny.
  • Galaretki rozpuść w gorącej wodzie. Pozostaw do całkowitego ostudzenia. 
  • Formę do pieczenia o wymiarach 20 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Dno formy wyłóż biszkoptami. 
  • Twaróg zmiksuj z przesianym cukrem pudrem. 
  • Śmietanę kremówkę zmiksuj na sztywno. Do ubitej śmietanki, stopniowo łyżka po łyżce dodawaj twaróg. Delikatnie miksuj (na najniższych obrotach miksera). 
  • Cały czas miksując, niewielkim strumieniem wlej galaretkę, a następnie żelatynę. 
  • Masę wylej na biszkopty. Włóż na 2 godziny do lodówki. 
  • Przygotuj kokosową posypkę. Na patelni rozpuść masło, dodaj cukier i wiórki kokosowe. Smaż na niewielkiej mocy palnika przez około 10 minut do zarumienienia, co chwilę mieszając, by wiórki się nie przypaliły. Posypkę kokosową pozostaw do ostudzenia.
  • Posypkę wyłóż na wierzch ciasta. Ciasto wstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki. 
Smacznego!
Ciasto śnieżny puch

Ciasto śnieżny puch

Ciasto śnieżny puch

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger