Zrazy z mięsa mielonego faszerowane boczkiem i pieczarkami to danie stanowiące świetne połączenie smaków i aromatów. Zrazy z mięsa mielonego z pewnością zachwycą niejedno podniebienie.
Zrazy z mięsa mielonego z boczkiem i pieczarkami - składniki:
- 1 kg mięsa mielonego wieprzowego
- 2 jajka
- 3 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki kaszy manny
- 3 łyżki majonezu
- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, majeranek, 3 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego
- około 1 litr bulionu warzywnego lub mięsnego
- 200 ml śmietany kremówki 30%
- mąka pszenna
- olej do smażenia
Zrazy z mięsa mielonego z boczkiem i pieczarkami - składniki na farsz:
- 400 g boczku parzonego wędzonego
- 350 g pieczarek
- 2 małe cebule
Zrazy z mięsa mielonego z boczkiem i pieczarkami - przepis:
- W pierwszej kolejności przygotuj farsz. Boczek pokrój w drobną kostkę. Wrzuć na suchą, rozgrzaną patelnię, smaż na dość niskiej mocy palnika. Kiedy tłuszcz z boczku zacznie się wytapiać dodaj na patelnię drobno posiekaną cebulę. Wymieszaj i smaż do zeszklenia cebuli oraz zarumienienia boczku. Dodaj dość drobno pokrojone pieczarki. Smaż do lekkiego zezłocenia. Farsz pozostaw do ostudzenia.
- Przygotuj mięso na zrazy. Do mięsa mielonego dodaj jajka, bułkę tartą, kaszę mannę, majonez oraz przyprawy: sól, pieprz, słodką paprykę i majeranek. Dokładnie wyrób mięsną masę.
- Z mięsa mielonego formuj zrazy. Nabierz porcję mięsa, delikatnie spłaszcz i ułóż około 2 łyżek farszu. Dokładnie zlepiaj mięso.
- Zrazy obtocz w mące.
- Na patelni rozgrzej olej. Smaż zrazy z każdej ze stron, do zarumienienia.
- Usmażone roladki przełóż do garnka, zalej gorącym bulionem, dodaj liście laurowe i ziarna ziela angielskiego. Całość duś na niskiej mocy palnika, pod przykryciem, przez około 40 minut.
- Zagęść sos. Do 0,5 szklanki letniej wody wsyp 2 łyżki mąki, wymieszaj. Powstałą mieszankę wlej do garnka. Energicznie wymieszaj, by uniknąć grudek. Zdejmij z kuchenki.
- Wlej śmietanę kremówkę, wymieszaj. W razie potrzeby dopraw sos solą i pieprzem.
Mojemu mężowi by smakowały. Ja boczek jednak bym odpłaciła sobie.
OdpowiedzUsuń