czwartek, stycznia 16, 2025

Zrazy z mięsa mielonego z boczkiem i pieczarkami

Zrazy z mięsa mielonego faszerowane boczkiem i pieczarkami to danie stanowiące świetne połączenie smaków i aromatów. Zrazy z mięsa mielonego z pewnością zachwycą niejedno podniebienie. 
Zrazy z mięsa mielonego faszerowane boczkiem i pieczarkami to danie stanowiące świetne połączenie smaków i aromatów. Zrazy z mięsa mielonego z pewnością zachwycą niejedno podniebienie.


Zrazy z mięsa mielonego z boczkiem i pieczarkami - składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 2 jajka
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 3 łyżki majonezu
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, majeranek, 3 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego
  • około 1 litr bulionu warzywnego lub mięsnego
  • 200 ml śmietany kremówki 30%
  • mąka pszenna
  • olej do smażenia

Zrazy z mięsa mielonego z boczkiem i pieczarkami - składniki na farsz:

  • 400 g boczku parzonego wędzonego
  • 350 g pieczarek
  • 2 małe cebule

Zrazy z mięsa mielonego z boczkiem i pieczarkami - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj farsz. Boczek pokrój w drobną kostkę. Wrzuć na suchą, rozgrzaną patelnię, smaż na dość niskiej mocy palnika. Kiedy tłuszcz z boczku zacznie się wytapiać dodaj na patelnię drobno posiekaną cebulę. Wymieszaj i smaż do zeszklenia cebuli oraz zarumienienia boczku. Dodaj dość drobno pokrojone pieczarki. Smaż do lekkiego zezłocenia. Farsz pozostaw do ostudzenia. 
  • Przygotuj mięso na zrazy. Do mięsa mielonego dodaj jajka, bułkę tartą, kaszę mannę, majonez oraz przyprawy: sól, pieprz, słodką paprykę i majeranek. Dokładnie wyrób mięsną masę. 
  • Z mięsa mielonego formuj zrazy. Nabierz porcję mięsa, delikatnie spłaszcz i ułóż około 2 łyżek farszu. Dokładnie zlepiaj mięso. 
  • Zrazy obtocz w mące. 
  • Na patelni rozgrzej olej. Smaż zrazy z każdej ze stron, do zarumienienia. 
  • Usmażone roladki przełóż do garnka, zalej gorącym bulionem, dodaj liście laurowe i ziarna ziela angielskiego. Całość duś na niskiej mocy palnika, pod przykryciem, przez około 40 minut.
  • Zagęść sos. Do 0,5 szklanki letniej wody wsyp 2 łyżki mąki, wymieszaj. Powstałą mieszankę wlej do garnka. Energicznie wymieszaj, by uniknąć grudek. Zdejmij z kuchenki. 
  • Wlej śmietanę kremówkę, wymieszaj. W razie potrzeby dopraw sos solą i pieprzem. 
Smacznego!
Zrazy z mięsa mielonego faszerowane boczkiem i pieczarkami to danie stanowiące świetne połączenie smaków i aromatów. Zrazy z mięsa mielonego z pewnością zachwycą niejedno podniebienie.

Zrazy z mięsa mielonego faszerowane boczkiem i pieczarkami to danie stanowiące świetne połączenie smaków i aromatów. Zrazy z mięsa mielonego z pewnością zachwycą niejedno podniebienie.

Zrazy z mięsa mielonego faszerowane boczkiem i pieczarkami to danie stanowiące świetne połączenie smaków i aromatów. Zrazy z mięsa mielonego z pewnością zachwycą niejedno podniebienie.

Zrazy z mięsa mielonego faszerowane boczkiem i pieczarkami to danie stanowiące świetne połączenie smaków i aromatów. Zrazy z mięsa mielonego z pewnością zachwycą niejedno podniebienie.

Zrazy z mięsa mielonego faszerowane boczkiem i pieczarkami to danie stanowiące świetne połączenie smaków i aromatów. Zrazy z mięsa mielonego z pewnością zachwycą niejedno podniebienie.

1 komentarz:

  1. Mojemu mężowi by smakowały. Ja boczek jednak bym odpłaciła sobie.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger