środa, stycznia 30, 2019

Chleb z ziemniakami

Chleb z ziemniakami

Lekko chrupiąca skórka, miękki środek i delikatność to cechy charakterystyczne domowego chleba z ziemniakami. Tak, z ziemniakami, których w ogóle w chlebie nie czuć, a które nadają mu wilgotności i ładnego koloru. Ciekawym dodatkiem wzbogacającym smak chleba z ziemniakami jest prażony słonecznik. To zdecydowanie jeden z moich faworytów, jeśli chodzi o domowe pieczywo. Prosto, tanio i pysznie! Musisz spróbować. :)

chleb z ziemniakami

domowy chleb

Domowy chleb z ziemniakami - składniki:

  • 650 g + 1 łyżka mąki pszennej chlebowej
  • 250 g ugotowanych, ugniecionych i ostudzonych ziemniaków
  • 150 g pestek słonecznika
  • 40 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 3/4 szklanki letniej wody
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • dodatkowo: ulubione ziarenka do posypania chleba (ja postawiłam na mieszankę pestek dyni, pestek słonecznika, sezamu i siemienia lnianego)

Jak zrobić chleb z ziemniakami?

  • 150 g pestek słonecznika podpraż na suchej patelni do zarumienienia, następnie przełóż je do miseczki i pozostaw do ostygnięcia. Nie zostawiaj pestek na patelni, ponieważ się przypalą .
  • W miseczce rozkrusz drożdże, dodaj szklankę wody, cukier oraz 1 łyżkę mąki. Całość wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce, na około 15 minut, do wyrośnięcia.
  • Mąkę przesiej do miski, dodaj sól i ostudzony słonecznik. Zrób w mące zagłębienie i dodawaj kolejno: oliwę z oliwek, ziemniaki, wyrośnięty rozczyn i wodę. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą połącz. Ciasto wyrabiaj około 5 minut.
  • Dwie keksówki (małą i dużą) wysmaruj olejem i obsyp mąką.
  • Do form włóż ciasto, równomiernie je w nich rozkładając. Keksówki przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Potrwa to mniej więcej 40-50 minut.
  • Posmaruj wierzch chleba niewielką ilością wody i posyp wybranymi przez siebie ziarenkami.
  • Chleb wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 200 stopni Celsjusza i piecz jeszcze przez około 25-30 minut.
Smacznego!
chleb ziemniaczany

chleb z dodatkiem ziemniaków

wtorek, stycznia 29, 2019

Kotlety mielone z kiszonymi ogórkami

Kotlety mielone z kiszonymi ogórkami

Znudziły Ci się tradycyjne kotlety mielone? Odmień ich smak, dodając drobno pokrojone ogórki kiszone i odrobinę musztardy. To świetny sposób na urozmaicenie mielonych, które przygotowane w ten sposób są naprawdę smaczne i bardzo soczyste.

kotlety mielone z kiszonymi ogórkami

Kotlety mielone z ogórkiem kiszonym - składniki

  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 2 ogórki kiszone
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 kajzerka namoczona w mleku
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki musztardy delikatesowej
  • przyprawy: pieprz i sól
  • bułka tarta do panierki
  • olej do smażenia

Jak zrobić mielone z kiszonym ogórkiem?

  • Ogórki pokrój w niewielką kostkę.
  • Cebulę pokrój w drobną kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę.
  • Do miski włóż mięso mielone, dodaj ogórki, namoczoną kajzerkę, cebulę, czosnek, musztardę oraz sól i pieprz. 
  • Masę dokładnie wyrób i formuj z niej kotleciki, które następnie panieruj w bułce tartej.
  • Kotlety mielone smaż na rozgrzanym oleju - do zarumienienia.
Smacznego!

poniedziałek, stycznia 28, 2019

Popękane ciasteczka migdałowe

Popękane ciasteczka migdałowe

Delikatne, lekkie, popękane ciasteczka migdałowe to doskonały dodatek do kawy lub herbaty. Mocno migdałowe, chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku, idealne dla wielbicieli migdałowych smaków i nie tylko. Pycha!

ciasteczka migdałowe

Ciasteczka migdałowe - składniki

  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 1/3 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżka miękkiego masła
  • 0,5 łyżeczki soku z cytryny
  • 150 g zmielonych migdałów
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • cukier puder do obtaczania ciasteczek

Jak zrobić popękane ciasteczka migdałowe?

  • Jajko utrzyj z cukrem pudrem na puszystą masę. 
  • Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, masło, sok z cytryny, zmielone migdały i aromat waniliowy. Szybko zagnieć ciasto (będzie się mocno kleiło, ale tak ma być).
  • Ciasto przykryj folią spożywczą i włóż na godzinę do lodówki.
  • Z ciasta formuj niewielkie kulki i obtaczaj je w cukrze pudrze.
  • Każdą kulkę delikatnie spłaszcz i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Ciastka włóż do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut.
Smacznego!
ciasteczka migdałowe

niedziela, stycznia 27, 2019

Pieczone kąski kurczaka w śmietanowo-majonezowym cieście

Pieczone kąski kurczaka w śmietanowo-majonezowym cieście

Pyszne, pieczone kąski kurczaka w śmietanowo-majonezowym cieście, panierowane w płatkach kukurydzianych to idealny pomysł na prosty i szybki obiad, kolację czy przekąskę na imprezę. Nie znam osoby, która oparłaby się tak przyrządzonemu kurczakowi w niesamowicie chrupiącej panierce. Danie wyśmienicie smakuje w połączeniu z domowymi frytkami i sosem czosnkowym. Skuś się i Ty! Gwarantuję, że nie pożałujesz. ;)

kąski kurczaka z piekarnika
kąski kurczaka w płatkach kukurydzianych

Kąski kurczaka z piekarnika - składniki

  • 500 g fileta z kurczaka 
  • 100 ml śmietanki słodkiej 18%
  • 1,5 łyżki majonezu
  • 2 płaskie łyżki mąki
  • przyprawy: czosnek suszony, złocista przyprawa do kurczaka, sól i pieprz
  • pokruszone płatki kukurydziane

Jak zrobić kurczaka w płatkach kukurydzianych?

  • Filety oczyść, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na niewielkie kawałki.
  • Do miski wlej śmietankę, dodaj majonez, mąkę i przyprawy, i wszystko wymieszaj, najlepiej przy pomocy rózgi.
  • Do ciasta dodaj kurczaka i dokładnie wymieszaj tak, by każdy kąsek był dobrze nim pokryty.
  • Kawałki filetów panieruj w rozkruszonych płatkach kukurydzianych i przekładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Wierzch kąsków posmaruj olejem przy pomocy pędzelka.
  • Blachę z kurczakiem wstaw do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i piecz przez około 35-40 minut. Jeśli masz taką możliwość, na ostatnie 10 minut pieczenia włącz w piekarniku funkcję grill, wówczas kotlety z kurczaka świetnie się przyrumienią, a panierka będzie mocno chrupiąca.
Smacznego!
kotlety z kurczaka w płatkach kukurydzianych pieczone w piekarniku
Moje porady:
- Kąski kurczaka zamiast w płatkach, możesz obtoczyć w bułce tartej lub w panierce mieszanej - pół na pół bułki tartej i płatków kukurydzianych.
- Kotlecików z kurczaka nie musisz piec. Jeśli chcesz, możesz je usmażyć. 

sobota, stycznia 26, 2019

Schab pieczony w soli peklowej i ziołach

Schab pieczony w soli peklowej i ziołach

Idealnie upieczony, miękki, bardzo soczysty i wilgotny schab w soli peklowej i aromatycznych przyprawach to pomysł na pyszną domową wędlinę. Dodatek soli peklowej sprawia, że schab po upieczeniu ma piękny różowy kolor. Naprawdę polecam spróbować! ;)

pieczony schab
schab pieczony

Schab pieczony w soli peklowej i ziołach - składniki

  • 1,5 kg schabu bez kości
  • 8 ząbków czosnku
  • 2 łyżeczki soli peklowej
  • 2,5 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego 
  • 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka suszonej kolendry
  • 0,5 łyżeczki rozmarynu
  • 0,5 łyżeczki cząbru
  • 0,5 szklanki wody

Jak przygotować schab pieczony w ziołach?

  • Przygotowanie schabu rozpocznij od przyrządzenia marynaty. 
  • Ząbki czosnku obierz i przeciśnij prze praskę.
  • Do miseczki wsyp wszystkie przyprawy, dodaj czosnek i rozcieraj całość w dłoniach, do momentu, aż zawartość miseczki stanie się wilgotna.
  • Schab oczyść i osusz. Mięso dokładnie natrzyj ze wszystkich stron przygotowaną mieszanką.
  • Schab z przyprawami przełóż do naczynia żaaroodpornego, przykryj pokrywką i marynuj w lodówce przez 48 godzin
  • Schab wyjmij z lodówki i ogrzej do temperatury pokojowej.
  • Do naczynia wlej wodę, przykryj je pokrywką i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 60 minut. Po tym czasie zdejmij pokrywkę i piecz jeszcze przez 30 minut - do ładnego zarumienienia mięsa. 
Smacznego!
schab pieczony w ziołach
pieczony schab w soli peklowej i ziołach
Pomysł na schab pieczony w ziołach i soli peklowej pochodzi ze strony Przyślij Przepis.

piątek, stycznia 25, 2019

Mielone roladki drobiowe z ryżem i żółtym serem

Mielone roladki drobiowe z ryżem i żółtym serem

Niezwykle sycące i apetyczne, z dużą ilością ciągnącego się żółtego sera - roladki drobiowe z ryżem to idealny pomysł na obiad, któremu nikt się nie oprze. Prostota składników i szybkość przygotowania to główne cechy, a zarazem zalety tego dania. 

roladki drobiowe z ryżem i serem

drobiowe roladki z ryżem i serem

Kotlety drobiowe z ryżem i serem - składniki

  • 1 kg filetów z piersi kurczaka (około 4 pojedyncze filety)
  • 1 szklanka ryżu
  • 3 jajka
  • 200 g sera żółtego
  • przyprawy: sól czosnkowa, pieprz, czosnek suszony, ulubiona przyprawa do kurczaka
  • bułka tarta
  • olej

Jak zrobić roladki z ryżem i serem?

  • W pierwszej kolejności ugotuj ryż. Szklankę ryżu wsyp na sito i przepłucz ciepłą wodą. W garnku zagotuj 3 szklanki wody z 3 łyżkami oleju i szczyptą soli. Na wrzącą wodę wrzuć ryż, zamieszaj i poczekaj aż się zagotuje. Zmniejsz moc palnika, przykryj garnek pokrywką i gotuj przez około 12 minut. Wyłącz gaz, zostaw garnek pod przykryciem jeszcze przez 10 minut. Po tym czasie odkryj garnek i pozostaw ryż do ostudzenia.
  • Filety oczyść, pokrój na mniejsze kawałki i zmiel w maszynce do mielenia mięsa, razem z ugotowanym i ostudzonym ryżem.
  • Do zmielonej masy dodaj jajka i przyprawy. Dokładnie wyrób.
  • Ser pokrój na kawałki.
  • Następnie formuj masę w dłoniach i kładź po kawałku żółtego sera. Całość zlepiaj na kształt roladki.
  • Roladki obtaczaj w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju do uzyskania złotego koloru.
Smacznego!
mielone roladki drobiowe z serem i ryżem

czwartek, stycznia 24, 2019

Zupa pomidorowa z mlekiem kokosowym i cynamonem

Zupa pomidorowa z mlekiem kokosowym i cynamonem

Zupa pomidorowa z odrobiną nowoczesności, bo z mlekiem kokosowym i cynamonem. Tak, cynamonem, który nadaje pomidorowej zupie niesamowitego aromatu oraz świetnie wydobywa smak pomidorów. Mocno pomidorowa, jednocześnie słodka i pikantna – ta zupa jest naprawdę pyszna! Musisz spróbować i Ty. :)

zupa pomidorowa

Pomidorówka - składniki:

  • 2,5 litra bulionu mięsnego ((przepis na mięsny wywar znajdziesz tutaj)
  • 2 cebule
  • biała część pora
  • 3 marchewki
  • 2 puszki pomidorów krojonych z puszki
  • 250 ml przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 400 ml mleka kokosowego
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, cynamon
  • oliwa z oliwek i masło

Jak zrobić zupę pomidorową z mlekiem kokosowym i cynamonem?

  • Cebule obierz i drobno posiekaj.
  • Umyj pora i pokrój go na talarki.
  • Marchewki umyj, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Możesz też użyć marchewek pozostałych po ugotowaniu bulionu. Wówczas wystarczy, że rozgnieciesz je widelcem.
  • W dużym garnku rozgrzej odrobinę oliwy z oliwek i masła, wrzuć cebulę i smaż przez 2 minuty.
  • Dodaj pora i smaż przez 3 minuty.
  • Jeśli używasz surowych marchewek, dodaj je do garnka. Smaż przez 2 minuty.
  • Dorzuć pomidory w puszce, przecier pomidorowy i koncentrat. Dokładnie wymieszaj i smaż przez około 5 minut.
  • Zawartość garnka zalej gorącym bulionem i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz moc palnika, przykryj garnek pokrywką i gotuj zupę przez 20 minut.
  • Dodaj mleko kokosowe i marchewki, jeśli zdecydujesz się na dodanie tych ugotowanych, pozostałych z bulionu.
  • Dodaj sól, pieprz, obie papryki i cynamon do smaku.
  • Zupa doskonale smakuje w połączeniu z makaronem lub ryżem jaśminowym.
Smacznego!
pomidorówka



środa, stycznia 23, 2019

Brokułowe placki z kaszą jaglaną pieczone w piekarniku

Brokułowe placki z kaszą jaglaną pieczone w piekarniku

Zdrowe, sycące i proste w przygotowaniu placki brokułowe z kaszą jaglaną pieczone w piekarniku to propozycja na pyszny, bezmięsny obiad lub kolację. Pożywne kotlety brokułowe możesz też spakować do lunchboxa i zabrać ze sobą do pracy czy na uczelnię. Placki z brokuła doskonale smakują w połączeniu z dipem czosnkowym lub jogurtowo-ogórkowym.

placki brokułowe z kaszą jaglaną

Placki brokułowe z kaszą jaglaną - składniki

  • 1 brokuł (około 500 g)
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 3 jajka
  • 3 płaskie łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • przyprawy: sól czosnkowa, pieprz, czosnek suszony

Dip jogurtowo-ogórkowy - składniki

  • 1 długi ogórek
  • 3 ząbki czosnku
  • 250 g jogurtu naturalnego
  • przyprawy: sól i pieprz

Jak zrobić placki brokułowe z piekarnika?

  • Przygotowanie placków rozpocznij od ugotowania kaszy jaglanej i brokuła.
  • W garnku zagotuj 2 ¼ szklanki wody. Szklankę kaszy jaglanej wsyp na sitko i opłucz gorącą wodą. Na gotującą się wodę wrzuć przepłukaną kaszę i dodaj 1 łyżeczkę soli oraz 2 łyżki oleju. Wymieszaj i gotuj na małej mocy palnika pod przykryciem przez około 16-18 minut. Wyłącz palnik i pozostaw kaszę na kuchence jeszcze przez 5 minut. Po tym czasie zdejmij pokrywkę.
  • Brokuła umyj i podziel na różyczki. Zagotuj w garnku wodę i dodaj odrobinę soli i cukru. Na wrzątek wrzuć przygotowanego brokuła i gotuj około 6-7 minut, licząc od momentu ponownego zagotowania się wody. Brokuła odstaw do ostygnięcia, a następnie pokrój na niewielki kawałki.
  • Do miski wrzuć przestudzoną kaszę, pokrojonego brokuła, dodaj mąkę, jajka, jogurt i przyprawy. Masę dokładnie wymieszaj.
  • Blachę piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i przy pomocy pędzelka, posmaruj ją niewielką ilością oleju lub oliwy z oliwek. 
  • Formuj placki i układaj je na przygotowaną blachę.
  • Brokułowe placki wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez około 30 minut. Po 20 minutach pieczeniach przewróć placki na drugą stroną.
  • Nadszedł czas, by przygotować dip jogurtowo-ogórkowy.
  • Ogórka umyj, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodaj odrobinę soli i odstaw na bok do czasu, aż ogórek puści sok. Czosnek przeciśnij przez praskę. Odciśnij ogórka z wody, dodaj czosnek, jogurt oraz sól i pieprz. 
Smacznego!



Szukasz więcej inspiracji na bezmięsne dania? Sprawdź mój przepis na kotlety jajeczne.

Pomysł na placki brokułowe z kaszą jaglaną pochodzi ze strony Obżarciuch.

wtorek, stycznia 22, 2019

Muffinki cynamonowe z cukrową posypką

Muffinki cynamonowe z cukrową posypką

Miękkie, lekkie i słodkie muffinki z dużą ilością cynamonu, które prosto i bardzo szybko się przygotowuje. Wystarczy jedynie połączyć ze sobą składniki suche z mokrymi, wrzucić do piekarnika i już! Świetnym dopełnieniem tych małych słodkości jest przyjemnie chrupiąca pod zębami cukrowa posypka. No i ten zapach unoszący się w trakcie ich pieczenia... ;)

muffinki cynamonowe

cynamonowe muffinki

Muffinki cynamonowe - składniki

(przepis na 12 niewielkich muffinek)
  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • 1 duże jajko
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki oleju

Cukrowa posypka - składniki

  • około 4 łyżek masła
  • pół szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu

Jak zrobić cynamonowe muffinki?

  • Składniki na muffinki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Do miski wsyp wszystkie składniki suche, czyli mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cynamon i sól. Wymieszaj
  • Do drugiej miski wbij jajka, dolej mleko i olej. Wymieszaj.
  • Do składników suchych, dodaj mokre i krótko wymieszaj, tylko do połączenia się składników.
  • Przygotowaną masę przełóż do foremek na muffinki, każdą wypełniając do 3/4 wysokości.
  • Muffinki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 25 minut.
  • Po upieczeniu, przełóż muffinki na kratkę, by ostygły.
  • Przygotuj cukrową posypkę. Masło rozpuść w rondelku, a cukier i cynamon dodaj do miseczki i wymieszaj. 
  • Lekko wystudzone muffinki obtaczaj najpierw w roztopionym maśle, a następnie w cukrze z cynamonem.
Smacznego!
muffinki cynamonowe z cukrową posypką

niedziela, stycznia 20, 2019

Koperty drobiowe ze szpinakiem i pieczarkami

Koperty drobiowe ze szpinakiem i pieczarkami

Minimum składników, maksimum smaku - tak w prostych słowach można opisać drobiowe roladki ze szpinakiem i pieczarkami. I choć ich przygotowanie może wydawać się pracochłonne i czasochłonne - to tylko pozory. Kotlety ze szpinakiem i pieczarkami są sycące, soczyste, po prostu pyszne. Choć trzeba przyznać, że mają jedną wadę (o ile można to uznać za wadę ;)) - w mig znikają z talerza!

kotlety drobiowe ze szpinakiem i pieczarkami

Koperty ze szpinakiem i pieczarkami - składniki

  • 4 pojedyncze filety z piersi kurczaka
  • 450 g mrożonego szpinaku
  • 40 dag pieczarek
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 150 g sera żółtego
  • przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • do panierki: jajka, bułka tarta, mąka


Jak zrobić kotlety drobiowe ze szpinakiem i pieczarkami?

  • Na kilka godzin przed przystąpieniem do przygotowywania kotletów wyjmij szpinak z zamrażarki.
  • Oczyść piersi z kurczaka. Każdy filet przekrój wzdłuż na dwie części i delikatnie rozbij tłuczkiem. Z obu stron oprósz solą i pieprzem. Na czas przygotowywania farszu, filety włóż do lodówki.
  • Cebulę pokrój w drobną kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę.
  • Umyj pieczarki i pokrój w półplasterki.
  • Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  • Na patelni rozgrzej olej i wrzuć cebulę oraz czosnek. Smaż około 3 minut.
  • Dodaj pieczarki i smaż do momentu odparowania z nich wody.
  • Dodaj rozmrożony szpinak i smaż przez około 5-7 minut.
  • Zawartość patelni przypraw szczyptą gałki muszkatołowej, solą i pieprzem.
  • Na koniec dodaj ser i wymieszaj. Ser powinien się dobrze rozpuścić w szpinakowym farszu.
  • Odstaw farsz do lekkiego wystudzenia.
  • Na każdym płacie mięsa kładź farsz i składaj na pół, tworząc kopertę.
  • Kotlety panieruj kolejno w mące, rozkłóconym jajku i bułce tartej.
  • Smaż na rozgrzanym oleju, do ładnego zezłocenia.
Smacznego!
koperty z farszem szpinakowo-pieczarkowym

sobota, stycznia 19, 2019

Pszenny chleb na kefirze

Pszenny chleb na kefirze

Domowy, wspaniale pachnący, puszysty w środku i chrupiący z zewnątrz chleb pieczony na drożdżach i kefirze. Jego przygotowanie jest naprawdę bardzo proste - wystarczy, że wszystkie składniki włożysz do dużej miski i zagnieciesz ciasto. Skuś się, a na pewno nie pożałujesz!

pszenny chleb na kefirze

kefirowy chleb pszenny

Chleb na kefirze - składniki

  • 800 g mąki pszennej chlebowej
  • 40 g drożdży
  • 500 ml kefiru
  • 50 g słonecznika
  • 50 g siemienia lnianego
  • 50 g sezamu
  • 1 łyżeczka soli

Jak zrobić pszenny chleb na kefirze?

  • Na minimum 2 godziny przed przystąpieniem do pieczenia chleba, wyjmij z lodówki kefir - musi osiągnąć temperaturę pokojową.
  • Słonecznik, siemię lniane i sezam umieść w miseczce i zalej ciepłą wodą. Odstaw na 30 minut, a następnie dobrze odcedź na sitku. Dzięki temu ziarenka napęcznieją i lepiej zwiążą się z mieszanką chlebową.
  • Do dużej miski wsyp mąkę, zrób w niej wgłębienie i dodaj kolejno rozkruszone w palcach drożdże, kefir i sól. 
  • Ciasto na chleb wyrabiaj przez 10 minut.
  • Wyrobione ciasto przykryj ścierką bawełnianą i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.
  • Po tym czasie przełóż ciasto do dużej keksówki lub dwóch małych. Formę wysmaruj wcześniej oliwą lub masłem i oprósz mąką.
  • Przełożone do keksówki ciasto znowu odstaw do wyrośnięcia, tym razem na 30 minut.
  • Do nagrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnika, wstaw formę z ciastem chlebowym i piecz przez około 45-50 minut.
  • Gotowy chleb dobrze wystudź przed spożyciem - oczywiście, jeśli dasz radę tyle wytrzymać i nie skusisz się na skubnięcie jeszcze ciepłego bochenka ;). 
Smacznego!
chleb pszenny na drożdżach i kefirze

piątek, stycznia 18, 2019

Bananowa krówka

Bananowa krówka

Krówka bananowa to istny raj dla podniebienia! Krem budyniowy, masa kajmakowa, banany, dwie warstwy herbatników, a to wszystko zwieńczone lekkim kremem śmietanowym z mascarpone i podprażonymi płatkami lub słupkami migdałowymi - brzmi smakowicie prawda? Krówka budyniowa w towarzystwie aromatycznej kawy lub herbaty to przepis na udany dzień. Spróbuj, a nie pożałujesz! Trzeba też podkreślić, że oprócz walorów smakowych, to pyszne ciasto ma jeszcze jedną zaletę - nie wymaga pieczenia, a jego przygotowanie nikomu nie powinno przysporzyć żadnych problemów.

bananowa krówka

krówka bananowa

Składniki na krem budyniowy

  • 800 ml mleka 
  • 250 g masła lub margaryny
  • 0,5 szklanki cukru
  • opakowanie cukru z prawdziwą wanilią (około 10 g)
  • szklanka mąki tortowej
  • budyń waniliowy lub śmietankowy (40 g)
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 małe jajko

Składniki na krem śmietanowy z mascarpone

  • 330 ml śmietany 30%
  • 250 g mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru

Krówka budyniowa - pozostałe składniki

  • 250 g herbatników
  • 4 banany
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • puszka masy krówkowej (460 g)
  • 100 g płatków lub słupków migdałowych

Jak zrobić bananową krówkę?

  • W pierwszej kolejności zabierz się za przygotowanie kremu budyniowego. Do 500 ml mleka dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną, budyń i jajko - składniki dokładnie ze sobą połącz, najlepiej przy pomocy miksera.
  • Pozostałe 300 ml mleka przelej do garnka, dodaj cukry, masło lub margarynę i zagotuj. Mleko w garnku co chwilę mieszaj.
  • Kiedy mleko w garnku się zagotuje, powoli, niewielkim strumieniem wlej rozmieszane wcześniej mąki, budyń oraz jajko i szybko mieszając, ugotuj gęsty budyń.
  • Budyń zdejmij z kuchenki, przykryj folią spożywczą i odstaw do ostygnięcia.
  • Płatki lub słupki migdałowe wsyp na suchą patelnię i podgrzewaj na niewielkim ogniu, często mieszając, aż do ich ładnego zarumienienia. 
  • Formę do pieczenia o wymiarach 25x30 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  • Na dno blachy poukładaj herbatniki.
  • Na herbatniki równomiernie rozłóż masę budyniową. Na budyniowy krem, ponownie połóż herbatniki.
  • Na drugiej warstwie herbatników, rozsmaruj masę krówkową. Uprzednio możesz ją przełożyć do rondelka i delikatnie podgrzać, wówczas z łatwością ją rozsmarujesz.
  • Obierz banany, pokrój w plasterki i skrop sokiem z cytryny.
  • Banany poukładaj na masie krówkowej.
  • Przygotuj krem śmietanowy. Do miski dodaj śmietanę kremówkę, serek mascarpone i całość ubij na sztywny krem. Dorzuć cukier puder i krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników.
  • Śmietanową masę wyłóż na banany.
  • Budyniową krówkę posyp podprażonymi płatkami lub słupkami migdałowymi.
  • Ciasto krówka budyniowa włóż na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc, by herbatniki zmiękły, a warstwy dobrze stężały. 
Smacznego!
krówka bananowa bez pieczenia


czwartek, stycznia 17, 2019

Zupa brukselkowa

Zupa brukselkowa

To małe i nieco zapomniane warzywo, jakim jest brukselka, stanowi bogactwo wielu cennych witamin i składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Nie masz pomysłu na przemycenie tego warzywa do swojego jadłospisu? Ugotuj smaczną, prostą i tanią zupę brukselkową!

zupa brukselkowa


Zupa ze świeżej brukselki - składniki

  • 2,5 litra bulionu mięsnego (przepis na mięsny wywar znajdziesz tutaj)
  • 500 g brukselki
  • 800 g ziemniaków
  • 3 marchewki
  • 2 cebule
  • 3 łyżki masła
  • 200 g śmietany 18%
  • świeży koperek
  • przyprawy: sól i pieprz

Jak ugotować zupę z brukselki?

  • Obierz cebule i drobno je posiekaj.
  • Dokładnie umyj i oczyść brukselki.
  • Obierz i umyj marchewki, zetrzyj je na tarce o dużych oczkach.
  • Obierz i umyj ziemniaki, pokrój je w kostkę.
  • W dużym garnku rozgrzej masło i zeszklij cebulę.
  • Do cebuli dodaj marchewkę i cały czas mieszając, smaż jeszcze przez 2 minuty.
  • Wlej gorący bulion i doprowadź do wrzenia. Przykryj garnek, zmniejsz moc palnika i gotuj przez około 5 minut.
  • Do garnka dodaj ziemniaki i brukselki. Gotuj przez około 15-20 minut - do miękkości warzyw. 
  • Zahartuj śmietanę, wlewając do niej kilka łyżek gorącej zupy. 
  • Zestaw garnek z ognia i stopniowo, cały czas mieszając zupę, wlewaj do niej śmietanę.
  • Do zupy dodaj świeży, pokrojony koperek i przypraw solą oraz pieprzem.

Smacznego!

środa, stycznia 16, 2019

Kurczak pieczony w ketchupie i majonezie

Kurczak pieczony w ketchupie i majonezie

Kurczak pieczony w ketchupie i majonezie to pyszny pomysł na szybki obiad. Jedyne, co trzeba zrobić, to przyrządzić marynatę, włożyć do niej kurczaka i całość wstawić do piekarnika. Prawda, że proste? Warto pokusić się o przygotowanie tego dania, w szczególności, że mięso po upieczeniu jest niezwykle soczyste i aromatyczne. Tak przyrządzony kurczak świetnie smakuje w towarzystwie domowych frytek i surówki.

kurczak pieczony w majonezie i ketchupie


Kurczak pieczony w ketchupie i majonezie - składniki

  • 12 pałek z kurczaka
  • 12 łyżek pikantnego ketchupu
  • 6 łyżek majonezu
  • 6 ząbków czosnku
  • przyprawy: papryka słodka, papryka ostra, ulubiona przyprawa do kurczaka


Jak zrobić kurczaka w majonezie i ketchupie?

  • Pałki umyj i osusz.
  • Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
  • Ketchup wymieszaj z majonezem, czosnkiem i przyprawami.
  • Mięso dokładnie wymieszaj z marynatą - powinno być nią całkowicie pokryte.
  • Kurczaka wstaw na godzinę do lodówki.
  • Pałki przełóż do naczynia żaroodpornego lub blachę z piekarnika. Pozostałą marynatą - polej kurczaka.
  • Mięso przykryj folią aluminiową i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około godzinę.
  • Po tym czasie zdejmij z kurczaka folię i piecz jeszcze przez 20 minut - do ładnego zarumienienia skórki.
Smacznego!

pałki z kurczaka w marynacie majonezowo-ketchupowej

wtorek, stycznia 15, 2019

Kotlety jajeczne

Kotlety jajeczne

Pyszne kotleciki z ugotowanych na twardo i rozdrobnionych jajek z dodatkiem bułki tartej i koperku to szybka i tania propozycja na bezmięsny obiad. Gwarantuję, że to pyszne danie wegetariańskie posmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Kotlety z jajek wyśmienicie smakują solo, jednak jeśli chcesz możesz je podać z ulubionym sosem lub ziemniakami i surówką. Są równie pyszne na ciepło, jak i na zimno. 

kotlety jajeczne

Kotlety jajeczne - składniki

  • 8 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 surowe duże jajko lub 2 małe
  • 2,5 łyżki bułki tartej
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • przyprawy: sól i pieprz
  • bułka tarta do obtoczenia wegetariańskich kotlecików
  • olej do smażenia

Jak zrobić kotlety z jajka?

  • Ugotowane na twardo jajka rozdrobnij przy pomocy widelca.
  • Do ugniecionych jajek dodaj surowe jajko, bułkę tartą, koperek i przyprawy. 
  • Masę wymieszaj, dokładnie łącząc ze sobą wszystkie składniki.
  • Na patelni rozgrzej olej.
  • Z przygotowanej masy uformuj niewielkiej wielkości kotleciki i obtocz je w bułce tartej.
  • Kotlety smaż na dobrze rozgrzanej patelni - do zarumienienia. 
Smacznego!

kotlety z jajek

poniedziałek, stycznia 14, 2019

Zupa brokułowa z dynią

Gęsta, pyszna zupa brokułowa z dynią o pięknym pomarańczowo-zielonym kolorze świetnie rozgrzeje i nasyci każdego. To idealna propozycja na jesienny i zimowy obiad.



Zupa brokułowa z dynią - składniki:

  • 2,5 litra wywaru mięsnego (przepis na bulion mięsny znajdziesz tutaj)
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 500 g dyni
  • 3 marchewki
  • 2 łyżki masła
  • 800 g ziemniaków
  • 1 brokuł
  • 100 g śmietany 18 %
  • 100 g serka topionego śmietankowego
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek staropolski, gałka muszkatołowa (opcjonalnie)

Jak zrobić zupę brokułowo-dyniową?

  • Cebulę drobno posiekaj.
  • Dynię umyj, obierz i pokrój w kostkę. Możesz też użyć dyni mrożonej.
  • Brokuła umyj, odkrój różyczki oraz ładne, zielone łodygi i pokrój je na plasterki. Możesz również użyć mrożonego brokuła.
  • Obierz i umyj marchewki, zetrzyj je na tarce o dużych oczkach.
  • Obierz i umyj ziemniaki, pokrój je w niewielką kostkę.
  • W dużym garnku, na rozgrzanej oliwie, zeszklij cebulę.
  • Dodaj dynię i ziemniaki, podsmażaj przez 3 minuty.
  • Dodaj masło i marchewkę, znowu podsmażaj przez 3 minuty.
  • Wlej gorący bulion i doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz moc palnika, przykryj garnek i gotuj warzywa do miękkości, około 15-20 minut.
  • Do zupy dodaj brokuła i gotuj przez 5-7 minut, tym razem bez pokrywki.
  • Przypraw zupę solą, pieprzem i czosnkiem.
  • Do miseczki przełóż śmietanę i serek topiony, i dokładnie ze sobą połącz, najlepiej przy pomocy rózgi. Dodaj kilka łyżek gorącej zupy w celu zahartowania i wymieszaj. Śmietanę z serkiem stopniowo i powoli dodawaj do zupy, cały czas ją mieszając.
Smacznego!


niedziela, stycznia 13, 2019

Barszcz czerwony zabielany

Barszcz czerwony zabielany to prosta i tania w przygotowaniu zupa. Sekret wyśmienitego smaku i aromatu barszczu tkwi w jego przyprawieniu. Dobry barszcz czerwony powinien bowiem łączyć w sobie 4 smaki: słony, słodki, kwaśny, i ostry. Wiem, że jego przyprawienie przysparza wielu osobom nieco problemów. Mam jednak nadzieję, że proponowany przeze mnie przepis na barszcz pozwoli ugotować zupę, która zachwyci Twoje podniebienie.

    

Barszcz czerwony zabielany - składniki

  • 3 litry wody
  • 1 kilogram czerwonych buraków
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • pół selera
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • 1,5 łyżeczki majeranku
  • 1,5 łyżki cukru
  • 200 g śmietany 18%


Jak zrobić barszcz czerwony zabielany bez mięsa?

  • Obierz buraki, umyj i pokrój na niewielkie kawałki. Buraki dość mocno barwią skórę, dlatego do ich obierania - załóż rękawiczki.
  • Pokrojone buraki przełóż do dużego garnka i zalej 3 litrami wody.
  • Obierz marchewki, pietruszkę i selera, dorzuć do garnka z burakami.
  • Zagotuj wodę z burakami i pozostałymi warzywami.
  • W międzyczasie obierz ząbki czosnku i przeciśnij przez praskę lub bardzo drobno posiekaj.
  • Wyciśnij sok z połowy cytryny. 
  • Kiedy woda z burakami i warzywami zacznie wrzeć, dodaj sól, pieprz i czosnek.
  • Wywar gotuj na wolnym ogniu przez około 45 minut. 
  • Po upływie tego czasu wyłów przy pomocy cedzaka marchewki, pietruszkę i seler - warzywa te nie będą już potrzebne.
  • Do barszczu dodaj majeranek, cukier i sok z cytryny.
  • Garnek z zupą zdejmij z palnika.
  • Na koniec zabiel barszcz. Śmietanę roztrzep w kubeczku, i w celu zahartowania, dodaj do niej kilka łyżek gorącej zupy. Nie przestając mieszać barszczu, powoli dodaj śmietanę do zupy.
  • Przygotowany barszcz czerwony zabielany podaj, wedle uznania, z ziemniakami lub makaronem.
Smacznego!


sobota, stycznia 12, 2019

Bulion mięsny – baza do zup i sosów

Esencjonalny i aromatyczny bulion mięsny to baza wielu zup i sosów. Przygotowanie wywaru na mięsie jest banalnie proste, choć wymaga odrobinę cierpliwości – im dłużej gotowany, tym bardziej intensywny i pyszny. 


Bulion do zupy - składniki

  • 2,5 litra wody
  • 1 skrzydło z indyka (około 450-500g)
  • 400 g żeberek wieprzowych
  • 3 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • pół selera
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego

Jak zrobić wywar mięsny?

  • Do dużego garnka wlej 3 litry wody.
  • Dodaj umyte skrzydło i żeberka.
  • Do garnka dodaj również obrane i umyte warzywa oraz przyprawy.
  • Przykryj garnek pokrywką i zagotuj wywar.
  • Po doprowadzeniu do wrzenia, zmniejsz moc palnika. Domowy bulion gotuj pod przykryciem przez 2 godziny.
  • Po upływie tego czasu, wyjmij mięso, warzywa, liście laurowe i ziele angielskie przy pomocy cedzaka lub sitka. Bulion na zupę gotowy!

Smacznego!



Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger