Krówka bananowa to istny raj dla podniebienia! Krem budyniowy, masa kajmakowa, banany, dwie warstwy herbatników, a to wszystko zwieńczone lekkim kremem śmietanowym z mascarpone i podprażonymi płatkami lub słupkami migdałowymi - brzmi smakowicie prawda? Krówka budyniowa w towarzystwie aromatycznej kawy lub herbaty to przepis na udany dzień. Spróbuj, a nie pożałujesz! Trzeba też podkreślić, że oprócz walorów smakowych, to pyszne ciasto ma jeszcze jedną zaletę - nie wymaga pieczenia, a jego przygotowanie nikomu nie powinno przysporzyć żadnych problemów.
Składniki na krem budyniowy
- 800 ml mleka
- 250 g masła lub margaryny
- 0,5 szklanki cukru
- opakowanie cukru z prawdziwą wanilią (około 10 g)
- szklanka mąki tortowej
- budyń waniliowy lub śmietankowy (40 g)
- 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 małe jajko
Składniki na krem śmietanowy z mascarpone
- 330 ml śmietany 30%
- 250 g mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
Krówka budyniowa - pozostałe składniki
- 250 g herbatników
- 4 banany
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
- puszka masy krówkowej (460 g)
- 100 g płatków lub słupków migdałowych
Jak zrobić bananową krówkę?
- W pierwszej kolejności zabierz się za przygotowanie kremu budyniowego. Do 500 ml mleka dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną, budyń i jajko - składniki dokładnie ze sobą połącz, najlepiej przy pomocy miksera.
- Pozostałe 300 ml mleka przelej do garnka, dodaj cukry, masło lub margarynę i zagotuj. Mleko w garnku co chwilę mieszaj.
- Kiedy mleko w garnku się zagotuje, powoli, niewielkim strumieniem wlej rozmieszane wcześniej mąki, budyń oraz jajko i szybko mieszając, ugotuj gęsty budyń.
- Budyń zdejmij z kuchenki, przykryj folią spożywczą i odstaw do ostygnięcia.
- Płatki lub słupki migdałowe wsyp na suchą patelnię i podgrzewaj na niewielkim ogniu, często mieszając, aż do ich ładnego zarumienienia.
- Formę do pieczenia o wymiarach 25x30 cm wyłóż papierem do pieczenia.
- Na dno blachy poukładaj herbatniki.
- Na herbatniki równomiernie rozłóż masę budyniową. Na budyniowy krem, ponownie połóż herbatniki.
- Na drugiej warstwie herbatników, rozsmaruj masę krówkową. Uprzednio możesz ją przełożyć do rondelka i delikatnie podgrzać, wówczas z łatwością ją rozsmarujesz.
- Obierz banany, pokrój w plasterki i skrop sokiem z cytryny.
- Banany poukładaj na masie krówkowej.
- Przygotuj krem śmietanowy. Do miski dodaj śmietanę kremówkę, serek mascarpone i całość ubij na sztywny krem. Dorzuć cukier puder i krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników.
- Śmietanową masę wyłóż na banany.
- Budyniową krówkę posyp podprażonymi płatkami lub słupkami migdałowymi.
- Ciasto krówka budyniowa włóż na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc, by herbatniki zmiękły, a warstwy dobrze stężały.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz