Barszcz czerwony zabielany to prosta i tania w przygotowaniu zupa. Sekret wyśmienitego smaku i aromatu barszczu tkwi w jego przyprawieniu. Dobry barszcz czerwony powinien bowiem łączyć w sobie 4 smaki: słony, słodki, kwaśny, i ostry. Wiem, że jego przyprawienie przysparza wielu osobom nieco problemów. Mam jednak nadzieję, że proponowany przeze mnie przepis na barszcz pozwoli ugotować zupę, która zachwyci Twoje podniebienie.
Barszcz czerwony zabielany - składniki
- 3 litry wody
- 1 kilogram czerwonych buraków
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- pół selera
- 5 ząbków czosnku
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
- 1,5 łyżeczki majeranku
- 1,5 łyżki cukru
- 200 g śmietany 18%
Jak zrobić barszcz czerwony zabielany bez mięsa?
- Obierz buraki, umyj i pokrój na niewielkie kawałki. Buraki dość mocno barwią skórę, dlatego do ich obierania - załóż rękawiczki.
- Pokrojone buraki przełóż do dużego garnka i zalej 3 litrami wody.
- Obierz marchewki, pietruszkę i selera, dorzuć do garnka z burakami.
- Zagotuj wodę z burakami i pozostałymi warzywami.
- W międzyczasie obierz ząbki czosnku i przeciśnij przez praskę lub bardzo drobno posiekaj.
- Wyciśnij sok z połowy cytryny.
- Kiedy woda z burakami i warzywami zacznie wrzeć, dodaj sól, pieprz i czosnek.
- Wywar gotuj na wolnym ogniu przez około 45 minut.
- Po upływie tego czasu wyłów przy pomocy cedzaka marchewki, pietruszkę i seler - warzywa te nie będą już potrzebne.
- Do barszczu dodaj majeranek, cukier i sok z cytryny.
- Garnek z zupą zdejmij z palnika.
- Na koniec zabiel barszcz. Śmietanę roztrzep w kubeczku, i w celu zahartowania, dodaj do niej kilka łyżek gorącej zupy. Nie przestając mieszać barszczu, powoli dodaj śmietanę do zupy.
- Przygotowany barszcz czerwony zabielany podaj, wedle uznania, z ziemniakami lub makaronem.
Smacznego!
Szybka pyszna zupka. Do niej osobno utłuczone ziemniaczki z cebulką i jesteś w raju 🥰
OdpowiedzUsuń