Zdrowe, sycące i proste w przygotowaniu placki brokułowe z kaszą jaglaną pieczone w piekarniku to propozycja na pyszny, bezmięsny obiad lub kolację. Pożywne kotlety brokułowe możesz też spakować do lunchboxa i zabrać ze sobą do pracy czy na uczelnię. Placki z brokuła doskonale smakują w połączeniu z dipem czosnkowym lub jogurtowo-ogórkowym.
Placki brokułowe z kaszą jaglaną - składniki
- 1 brokuł (około 500 g)
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 3 jajka
- 3 płaskie łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- przyprawy: sól czosnkowa, pieprz, czosnek suszony
Dip jogurtowo-ogórkowy - składniki
- 1 długi ogórek
- 3 ząbki czosnku
- 250 g jogurtu naturalnego
- przyprawy: sól i pieprz
Jak zrobić placki brokułowe z piekarnika?
- Przygotowanie placków rozpocznij od ugotowania kaszy jaglanej i brokuła.
- W garnku zagotuj 2 ¼ szklanki wody. Szklankę kaszy jaglanej wsyp na sitko i opłucz gorącą wodą. Na gotującą się wodę wrzuć przepłukaną kaszę i dodaj 1 łyżeczkę soli oraz 2 łyżki oleju. Wymieszaj i gotuj na małej mocy palnika pod przykryciem przez około 16-18 minut. Wyłącz palnik i pozostaw kaszę na kuchence jeszcze przez 5 minut. Po tym czasie zdejmij pokrywkę.
- Brokuła umyj i podziel na różyczki. Zagotuj w garnku wodę i dodaj odrobinę soli i cukru. Na wrzątek wrzuć przygotowanego brokuła i gotuj około 6-7 minut, licząc od momentu ponownego zagotowania się wody. Brokuła odstaw do ostygnięcia, a następnie pokrój na niewielki kawałki.
- Do miski wrzuć przestudzoną kaszę, pokrojonego brokuła, dodaj mąkę, jajka, jogurt i przyprawy. Masę dokładnie wymieszaj.
- Blachę piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i przy pomocy pędzelka, posmaruj ją niewielką ilością oleju lub oliwy z oliwek.
- Formuj placki i układaj je na przygotowaną blachę.
- Brokułowe placki wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez około 30 minut. Po 20 minutach pieczeniach przewróć placki na drugą stroną.
- Nadszedł czas, by przygotować dip jogurtowo-ogórkowy.
- Ogórka umyj, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodaj odrobinę soli i odstaw na bok do czasu, aż ogórek puści sok. Czosnek przeciśnij przez praskę. Odciśnij ogórka z wody, dodaj czosnek, jogurt oraz sól i pieprz.
Smacznego!
Szukasz więcej inspiracji na bezmięsne dania? Sprawdź mój przepis na kotlety jajeczne.
Pomysł na placki brokułowe z kaszą jaglaną pochodzi ze strony Obżarciuch.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz